Потписан споразум о бесповратној помоћи Европске Уније

Потписан споразум о бесповратној помоћи Европске Уније

 

Девенпорт и Јоксимовић су изразили очекивање да ће Србија добити и додатна бесповратна средства из европског Фонда солидарности у висини од 40 до 50 милиона евра.

 

"Србија ће имати исти приступ тим фондовима као да је већ постала чланица ЕУ", рекао је Девенпорт на конференцији за новинаре приликом потписивања споразума у обреновачкој Гимназији.

 

Према његовим речима, Србија до прве половине августа треба да поднесе захтев за та додатна средства о којем ће ЕУ одлучити до краја године.

 

Јоксимовић је изјавила да је прошле седмице европском комесару за регионални развој Јоханесу Хану предала нацрт верзије апликације за средства из Фонда солидарности, а реч је о, како је прецизирала, додатним бесповратним средствима у вредности од 40 до 50 милиона евра.

 

"Очекујем да ћемо то идуће недеље, можда чак и у понедељак, усвојити на Влади, што значи да ћемо онда званично идуће недеље аплицирати, пре последњег термина који имамо на располагању", рекла је она.

 

Јоксимовић је, такође, навела да "смо у програмирању претприступних ИПА фондова 2014. године око 50 милиона евра успели да преусмеримо за санацију штете после поплава".

 

"Укупно између 150 и 160 милиона евра бесповратних средстава помоћи долази из ЕУ за санирање последица поплава", истакла је она и закључила да је "ЕУ највећи донатор бесповратне помоћи Србији".

 

Потписивању споразума присуствовали су и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, шеф канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић и менаџер Пројектног центра УНОПС у Србији Грем Тиндал.

 

Након потписивања споразума са министарком Јоксимовић, Девенпорт је потписао уговоре са представницима пет партнерских организација задужених за спровођење конкретних активности и радова на терену.

 

Потписан споразум о бесповратној помоћи Европске Уније

Фото: Фонет

 

Пројекте обнове спроводиће организације Уједињених нација - УНОПС (Канцеларија УН за пројектне услуге) и ФАО (Организација УН за пољопривреду и храну), као и три велике невладине организације - Арбеитер Самаритер Бунд, Дански савет за избеглице и немачка организација за пружање помоћи у обнови и изградњи поплављених подручја ХЕЛП.

 

За обнову јавних установа издвојено је 14 милиона евра, за чишћење и обнову приватних стамбених кућа осам милиона евра, а исто толико и за подршку поновном покретању пољопривредне производње.

 

Јоксимовић је изјавила да је потписивање уговора са партнерима "само наизглед процедурални корак, али је то најважнији корак у правцу остварења обећања Владе да ће огромне штете и губитке отклонити на најбољи могући начин".

 

"Верујте да није могло брже", истакла је она и додала да је ЕУ показала максималну спремност да убрза процедуре и помогне Србији.

 

Према речима министарке средства која Србија буде добила из Фонда солидарности требало би да се утроше у року од 18 месеци, док ће новац који Србија повуче из "Из ИПА фондова 2012" морати да потроши у наредних шест месеци.

Из ИПА 2014 још није одређен рок, рекла је Јоксимовић.

 

"Од данас крећемо у спровођење конкретних пројеката за помоћ људима који су претрпели велику катастрофу", рекао је Девенпорт и подсетио да је пакет од 30 милиона евра преусмерен из ИПА фондова "по изузетно брзој процедури".

 

Он је указао да је сада велика одговорност на партнерима да у наредних 12 месеци испуне задатке које им је ЕУ поверила.
  

 Потписан споразум о бесповратној помоћи Европске Уније

 

Благојевић је рекао да са данашњим догађајем можемо да кажемо да процес обнове почиње у пуном свом обиму, и то на три стуба - брзина, квалитет и транспарентност.

 

"Посебну пажњу ћемо посветити превенцији поплава", истакао је он и додао да ово не сме да буде само процес санације штете, већ мора да буде развојни пројекат.

 

Говорећи о оштећеним школама у Обреновцу, Чучковић је поручио да ће све основне и средње школе бити спремне за наредну школску годину осим гимназије у тој општини.

 

Чучковић је рекао да се овим уговорм гарантује и да ће вртићи у Обреновцу бити обновљени и спремни за пријем малишана.

 

Грађани ће, како је додао, наредних дана бити позивани да дођу по решење о категоризацији оштећености својих објеката и да ће им на њихове рачуне бити уплаћена средства за санацију последица поплава.

 

"Ако не буду задовољни категоризацијом оштећености објеката грађани имају право на жалбу", поручио је Чучковић.

 

Говорећи о операцијама обнове Тиндал је рекао да је свих пет организација уложило велики труд у припрему конкретних активности на терену.

 

"Спремни смо да кренемо са тендерима веома брзо, а радови би требало да почну за недељу до две", закључио је Тиндал.

 

Извор: Тањуг