Donatorska konferencija

 Konačan spisak donacija za Srbiju koji je dostavljen misiji Republike Srbije pri EU u Briselu možete preuzeti sa sledećeg linka:

 

Spisak donacija sa donatorske konferencije

 

Donatorska konferencija za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu  za obezbeđivanje dodatnih sredstava za otklanjanje posledica katastrofalnih poplava koje su pogodile ove dve zemlje održana je u Briselu na ministarskom nivou 16. jula, u organizaciji Evropske komisije, Francuske i Slovenije.

 

Cilj donatorske konferencije bio je da se prikupe sredstva za oporavak i obnovu područja koja su teško nastradala od poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

 

Uz obezbeđivanje međunarodne finansijske pomoći, Donatorska konferencija će doprineti i pospešenju saradnje u sprečavanju i otklanjanju posledica prirodnih katastrofa u regionu.

 

Na Donatorskoj konferenciji predstavljen i Izveštaj o proceni potreba za oporavak i obnovu poplavljenih područja sačinjen  u periodu od 10. juna do 10. jula 2014. godine po zvaničnoj metodologiji za procenu potreba Evropske unije, Ujedinjenih nacija i Svetske banke. Izveštaj su sačinile mešovite radne grupe resornih ministarstava Vlade RS i ekspertskih timova međunarodnih organizacija kojima je koordinisala Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

 

Prema Izveštaju koji je Vlada Srbije usvojila 15. jula 2014. godine , procena ukupnih potreba za oporavak je 1,345 milijardi evra.

 

Zaključke sa donatorske konferencije u PDF fajlu na srpskom jeziku možete preuzeti ovde, a na engleskom jeziku možete preuzeti sa sledećeg linka:


http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/fule/docs/speeches/20140716_conclusions.pdf

 

  Zaključci sa Donatorske konferencije za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu

 

 

Preuzmite brošuru na srpskom i engleskom jeziku:

 

Solidarnost vraća nadu - Poplave u Srbiji kakve se ne pamte - Maj 2014Solidarity brings back hope - Unprecedented floods in Serbia - May 2014

 

Pogledajte dokumentarni film o katastrofalnim poplavama u Srbiji: