Za sanaciju vodnih objekata dve milijarde dinara

Za sanaciju vodnih objekata dve milijarde dinara

Foto: infobiro.tv

 

Bogosavljević-Bošković je na radnom doručku sa predstavnicima stranih kompanija i diplomatske zajednice, kojim je otvoren 14. ekonomski samit Srbije "Oporavak – koračanje do rasta", navela da su troškovi sprovedenih mera i radova na odbrani od poplava trenutno procenjeni na 600 miliona dinara.

 

Ona je precizirala da se troškovi odnose na "Srbijavode", "Beogradvode" i "Vode Vojvodine", kao i na područno nadležna vodoprivredna preduzeća, uz napomenu da država ima prioritetnu finansijsku obavezu prema navedenim javnim vodoprivrednim preduzećima.

 

Ona je podsetila na to da su javna vodoprivredna preduzeća počela sanaciju terena, dok se paralelno pripremaju projekti za trajnu sanaciju oštećenih objekata, kako bi se doveli u funkcionalno stanje.

 

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, kako je istakla, ubrzano radi na izmeni i dopuni Zakona o vodama, koji bi Skupština Srbije trebalo da razmatra do kraja ove godine.

 

Bogosavljević-Bošković je navela da je u završnoj fazi izrada osnovnih planskih dokumenata u oblasti voda, kao što su Nacionalna strategija za upravljanje vodama na teritoriji Republike Srbije i Plan upravljanja slivom reke Dunav, koji će se do kraja godine naći u skupštinskoj proceduri.

 

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo aktivno radi i na sanaciji posledica od poplava i podeli semena, goriva i đubriva za presejavanje obradivih površina na poplavljenim područjima.

 

Seme je podeljeno svim domaćinstvima koja su pretrpela štetu, a tokom ove nedelje počeće podela goriva ugroženim domaćinstvima, uz podršku Sektora za vanredne situacije MUP-a, najavila je ona.

 

Predsednik ITM grupe Toplica Spasojević je naglasio da je najveću štetu od poplava pretrpela poljoprivreda, pri čemu se procenjuje da će ukupna šteta iznositi od 600 miliona do 1,5 milijardi evra.

 

Spasojević je izrazio očekivanje da će Vlada Srbije biti dobro pripremljena za međunarodnu donatorsku konferenciju, na kojoj će se prikupljati novac za sanaciju šteta od poplava.

 

On je istakao da je veoma važno da zemlje regiona preduzmu zajedničke korake, kako bi se u budućnosti smanjile štete od klimatskih promena.

 

Predsednik TGI grupe Simeon Tsomakos objasnio je da je prvobitna namera bila da ekonomski samit bude otvoren radnim doručkom koji bi bio posvećen pitanjima ekonomskog razvoja Srbije, ali da se od toga odustalo zbog tragičnih okolnosti nastalih usled poplava.

 

Tsomakos je naveo da su se predstavnici stranih kompanija i diplomatske zajednice danas okupili kako bi razmenili mišljenja i ideje o tome kako se najefikasnije može pomoći Srbiji u otklanjanju posledica poplava.

 

Dvodnevni samit, koji se održava u hotelu "Metropol palace", okupio je više od 400 učesnika.