Mađarska Vlada donirala 274.000 evra za prevenciju od poplava

Ambasador Mađarske NJ.E. dr Atila Pinter istakao je da su međunarodna razvojna saradnja i humanitarna pomoć važna komponenta mađarske spoljne politike i spoljnih odnosa, posebno u oblasti borbe protiv negativnih efekata klimatskih promena.

 

„Od osam pumpi kupljenih iz donacije koju je pružila Mađarska, pet mobilnih pumpi je već poslato u gradove kao što su Šabac, Smederevska Palanka, Požarevac i Kraljevo, gde će pomoći da, opštine najteže pogođene poplavama 2014. godine, u buduće raspolažu adekvatnom zaštitom od poplava“, istakao je Atila Pinter.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomoćnik direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Neda Maletić naglasila je važnost mađarske donacije u prevenciji od budućih poplava i izrazila zahvalnost mađarskoj Vladi i narodu na nesebičnoj pomoći. Maletić je istakla da u ovom trenutku širom Srbije Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima realizuje projekte prevencije u ukupnoj vrednosti od 70 miliona evra u oblasti vodoprivrede i unapređenja objekata za zaštitu od poplava.

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša rekao je da je zahvaljujući mađarskoj donaciji, ali i sredstvima Vlade Republike Srbije uloženim u prevenciju od poplava opština Surčin danas bezbednija nego što je bila pre.

Iz donacije Mađarske Vlade u vrednosti od blizu 247.000 evra kupljeno je osam pumpi koje su raspoređene na sledećim lokacijma: VD „Zapadna Morava“ – Kraljevo, VD „Sava“ – Šabac, AD „Vodoprivreda“ Požarevac, „Jugokop Podrinje“ – Šabac i AD „Vodoprivreda“ Smederevska Palanka, kao i crpne stanice „Galovica“ na Novom Beogradu i „Stari Fenek“ u Boljevcima gde je pumpa iz 1911. mađarske proizvodnje zamenjena novom.