Pomoć Rumunije Istočnoj Srbiji

Rumunija će, posredstvom UNDP, sa 60.000 dolara finansirati kupovinu opreme i radove na popravci, čišćenju i saniranju komunalnih, vodoprivrenih i kanalizacionih objekata, čišćenje bunara u tri opštine Istočne Srbije, rečeno je na potpisivanju sporazuma, kojem je prisustvovao i šef Kancelarije Vlade Srbije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

 

Završetak sanacije planiran je za pet meseci, a prema rečima Banua, od njega će dobrobit imati oko 80.000 ljudi u tim opštinama.

 

Pomoć Rumunije Istočnoj Srbiji

 

Ambasador Rumunije istakao je da je potpisivanje projekta pomoći poplavama ugroženom stanovništvu veoma važan momenat i deo sveukupnih napora međunarodne zajednice, ali i saradnje rumunskih i srpskih vlasti da se sanira šteta nastala u majskim i septembarskim poplavama.

 

Vojačkova Solorano je dodala da Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) sprovodi mnogo aktivnosti u Srbiji kako bi se sanirale štete u poplavama, ali i da u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja nastoji da se Srbija bolje pripremi za eventualne nepogode koje bi ponovo mogle da pogode našu zemlju.

 

Zahvalivši narodu Rumunije za pomoć koju je ta zemlja do sada pružila Srbiji i UNDP-u Blagojević je istakao da će današnjim potpisivanjem biti ostvaren jedan izuzetno važan projekat sanacije kanalizacione mreže i bunara što će doprineti normalizaciji života građana na istoku zemlje čija su domaćinstva ugrožena u poplavama.

 

"Jedan projekat sličan ovom je u saradnji sa UNDP realizovan u Smederevskoj Palanci i zato imamo iskustva u sprovođenju ovakvih poslova. Ovo je samo deo opštih napora da se u ovom delu zemlje pomogne posle poplava", rekao je Blagojević.

On je dodao da, prema sadašnjim procenama, ima oko 300 porodica kojima će biti potrebno pružiti pomoć u obnovi krova nad glavom.

 

"Nadam se da ćemo taj proces pružanja pomoći završiti do kraja godine", rekao je Blagojević dodavši da, iako pomoci ima manje nego posle majskih poplava, ona i dalje pristiže i da će država pomoći svima u sanaciji oštećenih i srušenih objekata.