Evropska unija najveći donator u saniranju posledica poplava u Obrenovcu

“Na svakom koraku možemo videti veliku pomoć koju nam je Evropska unija pružila, a što je rezultat sinergije rada svih nivoa vlasti, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjma, donatora i organizacija. Nakon poplava plašili smo se da će u Obrenovcu ostati samo prazne kuće, ali nam je izuzetno drago što smo uspeli, zahvaljujući donatorima, da oživimo, pa čak i modernizujemo naš grad” rekao je Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac.


Kroz program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji u Obrenovcu je sanirana šteta na 1,331 stambenih objekata, izgrađena i opremljena 41 kuća, pomoguto 371 poplavom pogođeno preduzeće, kao i 2,416 poljoprivrednih gazdinstava.


“Zahvaljujući donaciji Evropske unije, i predanom radu organizacija na terenu, četiri hiljade građana opštine Obrenovac živi u novim ili obnovljenim domovima, a preko pet hiljada učenika, profesora i drugog školskog osoblja nastavilo je da uči i radi u obnovljenim školama. Trudili smo se, ne samo da saniramo štetu nastalu nakon poplava, već i da unapredimo životne uslove građana pogođeni ovom katastrofom” rekla je Maja Vučković Krčmar, program menadžer Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.


Evropska unija u Obrenovcu finansira i projekte prevencije poplava, što uključuje rehabilitaciju preko 64 kilometara kanala, nabavku tri nove i obnovu šest pumpi, kao i obnovu šest crpnih stanica.

 

“Sa sigurnošću mogu da kažem, s obzirom na okolnosti, da je ovaj program bio uspešan, na čemu treba da se zahvalimo, pre svega donatoru, ali i svim uključenim organizacijama. Sada je naš fokus na prevenciji i sprovođenju projekata koji će sprečiti štetu od budućih prirodnih katastrofa, gde je za potrebe prvencije i unapređenje sistema za zaštitu obezbeđeno 70 miliona evra” rekao je Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.