Obnovljeni nasipi štite Lazarevčane od mogućih poplava

„Ako znamo da je svaki dinar uložen u prevenciju jednak iznosu od sedam dinara uloženih u saniranje posledica poplava, razumećemo značaj postojanja sveobuhvatnog i efikasnog sistema zaštite za celokupan razvoj države. Veoma mi drago da smo i na ovaj način bili u prilici da potvrdimo snagu bilateralnih odnosa između naših dveju zemalja koji traju skoro 180 godina i jedva čekam da čujem reč stručnjaka o rezultatima našeg zajedničkog rada“, rekao je ambasador Kif.

„Stabilnost energetskog sistema Srbije tokom i nakon poplava održana je ne samo zahvaljujući nacionalnim naporima, već i pomoći međunarodne zajednice. Iako je Srbija danas mnogo bezbednija nego što je bila pre 2014. godine, čeka nas puno posla na polju prevencije “, naglasio je ministar Antić.

U sklopu projekta izrađen je i Lokalni operativni plan za odbranu od bujičnih poplava na vodotokovima drugog reda na teritoriji Gradske opštine Lazarevac za 2016. godinu, za koji su korišćeni nalazi Radne grupe za izradu lekcija naučenih tokom poplava iz maja 2014. Pored ovoga, više od 20 predstavnika institucija Gradske opštine Lazarevac prošlo je obuke i dobilo sertifikate iz oblasti zaštite i spasavanja, što doprinosi ukupnoj spremnosti za vanredne situacije ove lokalne samouprave.

„Ogromna šteta koja se desila našoj opštini iz korena je promenila živote ljudi, ali i njihovu svest i način razmišljanja. Ovaj projekat nam je doneo ne samo bolju infrastrukturu, već i nova znanja koja će nas u budućnosti štititi od eventualnih nepogoda“, kazao je predsednik opštine Lazarevac, Dragan Alimpijević.

Ovaj projekat sprovela je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja i Javnim vodoprivrednim preduzećem „Beogradvode“.