Evropska unija pomogla više od 60.000 građana pogođenih poplavama

Finansiranje najprečih intervencija tokom ove i prošle godine, EU je omogućila kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) 2012. Posledice poplava do sada su sanirane u 15 osnovnih i srednjih škola, kao i jednom vrtiću. Zahvaljujući građevinskim radovima i opremanju ovih obrazovnih ustanova, sada više do 13.000 dece, učenika i nastavnika ima kvalitetne uslove za nastavu i rad. U toku je i izgradnja nove škole u naselju Poljane, u opštini Obrenovac, koja bi trebalo da bude otvorena do kraja januara 2016.

Novcem Evropske unije izgrađena je 161 kuća i obnovljeno 888 domaćinstava, pa sada više od 3.560 ljudi ima normalne uslove za život, dok je u toku izgradnja objekta za socijalno stanovanje u Obrenovcu, u kojem će živeti 32 porodice.Rekonstrukcija 12 kilometara puta između Korenite i Krupnja, koji stanovnike ovih opština povezuje sa Loznicom, omogućila je neometan transport za 1.500 putnika svakodnevno. Osim toga, sagrađena su i dva nova mosta na reci Lopatnici i Musinoj reci u Kraljevu, pa stanovnici okolnih sela sada lakše mogu da stignu do svojih njiva. Tri jezera za infiltraciju pijaće vode u opštini Trstenik su rehabilitovana, što je omogućilo adekvatno vodosnabdevanje za više od 15.000 stanovnika.

Pomoć u obnovi poljoprivredne proizvodnje do sada je dobilo oko 26.000 gazdinstava, kroz dodelu semena pšenice, đubriva, voćnih sadnica, stočne hrane, plastenika i opreme, dok je 545 mikro i malih preduzeća dobilo podršku da ponovo započne poslovanje.

Evropska unija obezbedila je dodatnih 62 miliona evra iz pretpristupnih fondova IPA 2014 za izgradnju sistema za prevenciju poplava i reakcije u vanrednim situacijama kroz unapređenje sistema upravljanja rizikom i prevencije od poplava, rekonstrukciju zaštitne infrastrukture i puteva oštećenih u klizištima, podršku u obnavljanju poslovnih aktivnosti i dopunsku rekonstrukciju još najmanje 1,300 poplavom oštećenih stambenih objekata, kao i podršku Kancelariji Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja. Pripremne aktivnosti ovih projekata počele su na jesen 2015. godine, a prvi radovi planirani su već početkom sledeće godine.

 

Evropska unija je u martu 2015. godine dodelila Srbiji 60,2 miliona evra iz Fonda solidarnosti, od čega je za finansiranje hitnih intervencija i sanaciju štete nastale u 2014. godini opredeljeno 18,6 miliona evra. Sredstva su namenjena pokrivanju dela vanrednih troškova za javne radove, obnovi infrastrukture, otklanjanju neposredne štete i hitnim intervencijama nakon poplava, kao i troškovima operacija spasavanja i čišćenja pogođenih područja. Ova sredstva se mogu koristiti retroaktivno, za već započete projekte sanacije i rekonstrukcije.

Do sada su već postignuti značajni rezultati kao što je povraćaj sredstava javnim preduzećima „Putevi Srbije“, „Železnice Srbije“, „Srbijavode“, „Beogradvode“ i Republičkoj direkciji za vode za sanaciju putne i železničke infrastrukture i oštećenih vodnih objekata. Sredstva su povraćena i lokalnim samoupravama Kraljeva, Šapca, Svilajnca, Aranđelovca, Obrenovca i Valjeva za angažovanje ljudstva, mehanizacije, transportnih i drugih sredstava, kao i za ostale troškove koji su nastali usled odbrane od poplava, hitne sanacije terena i saobraćajnica od posledica poplava i omogućavanja osnovnih životnih uslova. Konačno, refundirani su troškovi Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije i Republici Srbiji.

U pripremi je izgradnja 76 novih mostova u 35 lokalnih samouprava, kao i realizacija 47 projekata obnove i jačanja putne infrastrukture, uređenja lokalnih vodotokova i unapređenja sistema vodosnabdevanja i kanalizacije. Pored ovoga, priprema se i sprovođenje 32 projekta obnove javnih ustanova u sektoru zdravstva i prosvete u 21 lokalnoj samoupravi. Opštinama Vladimirci, Bajina Bašta i Velika Plana biće povraćena sredstva za izvedene hitne radove na obezbeđivanju preventivne infrastrukture i čišćenje područja pogođenih poplavama.
facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinby feather