Evropska unija obnovila Tehnološku školu u Paraćinu

Škola je pretrpela velika oštećenja tokom poplava 2014. godine, kada je zbog izlivanja reke Crnice nivo vode u prizemlju zgrade dostigao 2,6 metara i u potpunosti uništio sve kabinete, uključujući inventar, podove, vrata i elektro instalacije. Zbog obima štete, nastava nije mogla da bude organizovana u prizemlju zgrade, tako da je veliki broj učenika pohađao časove u obližnjim objektima koji su manje oštećeni u poplavama.


„Iskustvo sa prošlogodišnjim poplavama pokazalo je koliko je važno obrazovanje o prevenciji nepogoda koje bi trebalo da bude uvršteno u školski program. Pored ovoga, važno je graditi škole koje ispunjavaju standarde koji se primenjuju u Evropskoj uniji, bez čije pomoći bi rekonstrukcija bila mnogo duža i teža“, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.


Radovi na rekonstrukciji škole su obuhvatali malterisanje, postavljanje podova i keramičkih pločica, zamenu stolarije, izgradnju pregradnih zidova i radove na fasadi. Toaleti su rekonstruisani, a elektro instalacije i kotlarnica obnovljeni. Zahvaljujući pomoći Evropske unije, više od 620 učenika i profesora sada ima adekvatne uslove za učenje i rad.


„Veoma smo zahvalni na svoj pomoći koju je Evropska unija uputila našoj školi, zahvaljući kojoj su sanirane posledice poplava“, rekao je direktor Tehnološke škole Dejan Nešić.


„Naše škole su danas, nakon rekonstrukcije, bolje nego što su bile pre poplava“, rekao je predsednik opštine Paraćin Saša Paunović i zahvalio se svim donatorima i građanima na pruženoj pomoći.