Počeli radovi na čišćenju korita Kolubare u Obrenovcu

Blagojević je rekao da je EU mnogo pomogla Srbiji posle poplava.

Prema njegovim rečima, Kolubara nije jedina reka na kojoj je čišćeno korito već su takvi radovi izvedeni na kilometrima i kilometrima reka širom Srbije. Kao primer je naveo Tamnavu i reke u zapadnoj Srbiji, poput Bjelice, koja, kako je podsetio, protiče kroz opštinu Lučane koja je tokom prošle godine sedam puta bila plavljena.

"Nadam se da nikad nećemo saznati kakvi su zapravo efekti čišćenja korita Kolubare i da Obrenovac više nikad neće biti izložen onakvom riziku kakvom je bio izložen prošle godine i da nikad više nećemo biti u prilici da se u Obrenovcu bavimo obnovom, već da će sve ono što ćemo raditi zapravo biti u cilju smanjenja rizika od opasnosti koje nam prete od prirode", rekao je Blagojević.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je, podsetivši da se nakon više od 50 godina prvi put počelo sa čišćenjem korita te reke, da je cilj radova povećanje protočnosti Kolubare i smanjenje rizika plavljenja u slučaju jačih kiša tokom jeseni i zime.

"Ovo su radovi koje građani ne vide, ali ovo su najznačajniji radovi nakon ojačavanja i obnove bedema i nasipa koje radimo kako bismo povećali bezbednost građana Obrenovca, ukoliko dođe do jačih pljuskova i mogućnosti poplava", rekao je Mali i naglasio da će radovi trajati do kraja godine.

On je rekao da će iz korita Kolubare biti uklonjeno oko 80.000 kubika mulja, kao i stabla, otpad i sve ono što je onemogućavalo reci da teče.

Gradonačelnik je rekao da je grad Beograd za godinu i po dana uradio mnogo na obnovi Obrenovca.

"Svi nasipi su u potpunosti sanirani. Očekuje nas otvaranje obrenovačke gimnazije i ustanove za socijalni rad", rekao je Mali i dodao da će ubrzo u potpunosti biti završena obnova Obrenovca.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković zahvalio je Vladi Srbije i Skupštini grada Beograda što su izdvojili "ogromna" sredstva za bezbednost Obrenovca.

Događaju je prisustvovao i tehnički direktor Beogradvoda Vladimir Batalović.

 

Izvor: Tanjug