U Krupnju izgrađene četiri nove brane za bujične vode

Izgradnja bujičnih pregrada u Krupnju deo je šireg projekta kojim Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) podržava napore Vlade Republike Srbije i opština koje su najviše postradale u prošlogodišnjim poplavama da nakon inicijalne faze oporavka od nastalih šteta unaprede dugoročnu otpornost lokalnih zajednica i bolje se zaštite od budućih poplava.


Izgradnja ovih objekata, kao i prateće čišćenje ukupno 2 kilometra vodotokova II reda, realizuje se u okviru šireg projekta ukupne vrednosti 1,5 milion dolara. Ova sredstva je obezbedio UNDP koji projekat realizuje u partnerstvu sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja.


Povodom završetka radova na izgradnji, a u okviru obeležavanja dana opštine Krupanj, upriličena je i predaja projekata izvedenog stanja i uputstva za čišćenje i održavanje novoizgrašenih objekata.


Ovom prilikom prisutnim građanima i predstavnicima medija obratili su se: Marko Blagojević, Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima, Steliana Nedera, Zamenica Stalne predstavnice Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, Ivan Bošnjak, Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, i Rade Grujić, predsednik opštine Krupanj.


Bujične pregrade u Krupnju predstavljaju četiri od ukupno 18 ovakvih objekata koji su sredstvima UNDP-a izgrađeni na teritorijama osam opština, i to: Krupanj, Mali Zvornik, Vrnjačka Banja, Loznica, Osečina, LJubovija, Kosjerić i Bajina Bašta.