Norveška obnovila zdravstvene ustanove u Obrenovcu

U obnovu Odeljenja za hemodijalizu uloženo je 90.000 evra. Osim sanacije oštećenja nakon poplava, povećan mu je i kapacitet, pa sada može da primi 60 pacijenata, što je za 12 više nego ranije. Uz to, za rekonstrukciju glavne zgrade Doma zdravlja Obrenovac Norveška je izdvojila preko 100.000 evra.

„Ono što je učinjeno u obnovi od posledica poplava u Obrenovcu zaista je impresivno“, rekao je ambasador Bjornstad, dodavši da ga raduje što je Norveška mogla da pomogne Obrenovcu, Beogradu, Srbiji i njenom narodu nakon katastrofalnih prošlogodišnjih poplava.

„Trenutno stanje zdravstvenih ustanova u Obrenovcu je bolje od onog pre poplava. Pored unapređenih uslova za lečenje svih pacijenata, rekonstrukcija po evropskim standardima omogućila je i lakši pristup osobama sa invaliditetom“, rekao je ministar zdravlja, Zlatibor Lončar.

„Otvaranjem Odeljenja za hemodijalizu Doma zdravlja Obrenovac, proces obnove zdravstvenih ustanova u Obrenovcu je završen“, izjavio je gradonačelnik Beograda, Siniša Mali.

Pored pomoći zdravstvenim ustanovama, Vlada Norveške izdvojila je oko dva miliona evra za podršku obrazovnim i kulturno-sportskim institucijama u Obrenovcu.

„Završetak rekonstrukcije odeljenja za hemodijalizu predstavlja krunu obnove Obrenovca“, rekao je predsednik Opštine Obrenovac, Miroslav Čučković, nakon što se zahvalio Vladi Norveške, norveškom narodu i zdravstvenim radnicima Obrenovca i Lazarevca koji su do sada brinuli o najtežim pacijentima.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević.

Vlada Norveške obezbedila je četiri miliona evra pomoći za obnovu zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih institucija u 12 opština u Srbiji, koju sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Podrška opštini Obrenovac iznosi 2,3 miliona evra i obuhvata rekonstrukciju zdravstvenih (Dom zdravlja Obrenovac - glavna zgrada, odeljenje za hemodijalizu i ambulanta u Zabrežju, i Metadonski centar), obrazovnih (Gimanzija u Obrenovcu i Osnovna škola „14. oktobar“ u Bariču), i kulturnih i sportskih ustanova (Biblioteka „Vlada Aksentijević“ u Obrenovcu i Sportsko-kulturni centar Obrenovac).