Potpisan sporazum o izradi projekta rekonstrukcije jalovišta rudnika “Stolice” u Krupnju

Sporazum sa institutom „Jaroslav Černi“ rezultat je uspešno realizovanog konkursa, koji je UNDP sproveo zahvaljujući donaciji Vlade Japana u okviru šireg projekta posvećenog „jačanju otpornosti za odgovor na vanredne situacije“. Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa Kancelarijom Vlade Republike Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja i sa ukupno 27 opština u Srbiji.


Problem jalovišta kod rudnika „Stolice“ star je nekoliko decenija, a kulminirao je u maju 2014. godine kada su stabilnost jalovišta ugrozile obilne padavina u ovom regionu. Jalovište od tada posebno zagađuje reke Kostajnik, Korenita i Jadar. Opasne materije, uključujući i metale, pronađene su u i oko ovih rečnih korita.


Zadatak Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi” je da izvede temeljnu analizu lokacije, geotehnička ispitivanja i analizu životne sredine, i da pripremi detaljan projekat odvođenja površinskih voda, kontrole podzemnih voda i zaštite jalovišta. Dodatni zadatak jeste i organizacija konstantnog monitoringa i priprema programa radova za potpunu rekultivaciju jalovišta.


“Različiti organi i tela Vlade Srbije i lokalne samouprave uložili su značajan trud u koordinaciju rada na rešavanju ovog problema. UNDP pozdravlja taj napor i zahvaljuje svojim partnerima, uključujući JVP Srbijavode, Direkciju za vode Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i opštnu Krupanj, koji su efikasno upotrebili informacije dobijene od Ministarstva rudarstva i energetike, Agencije za zaštitu životne sredine i javnih zdravstvenih instituta,” izjavila je prilikom današnjeg potpisivanja ugovora Irena Vojačkova – Solorano, Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.


Sporazumom je predviđeno da Institut Jaroslav Černi projekat rekonstrukcije jalovišta Stolice isporuči u fazama, tokom jeseni 2015. i do početka marta 2016. Kancelarija vlade za pomoć i obnovu poplavljenih područja će koristiti ove projekte kao osnovu za izvođenje radova za trajnu zaštititu jalovišta.


Izrazivši zahvalnost Vladi i narodu Japana kao i Programu za razvoj Ujedinjenih nacija na pomoći u rešavanju ovog problema, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević rekao je da sa nestrpljenjem očekuje projekat na osnovu kojeg će biti izvedeni neophodni radovi za koje su već obezbeđena sredstva iz Fonda solidarnosti EU. ‘’Radovi će se izvoditi fazno, tako da ne moramo da čekamo završetak izrade celokupnog projekta kako bismo počeli sa izvođenjem radova na sanaciji. Na ovaj način ćemo obezbediti konačno i održivo rešenje za problem star više decenija, a koji je kulminirao u poplavama u maju 2014.godine,’’ istakao je Blagojević.