Potpisani ugovori za izgradnju još 14 bujičnih brana u Srbiji

Ovim ugovorima UNDP u Srbiji podržava napore Vlade Republike Srbije i opština koje su najviše postradale u prošlogodišnjim poplavama da, nakon inicijalne faze oporavka od nastalih šteta, nastave zajedničke aktivnosti na izgradnji dugoročne otpornosti lokalnih zajednica i njihove zaštite od budućih poplava.

Izgradnja ovih brana, kao i prateće čišćenje ukupno 2 kilometra vodotokova II reda, realizuje se u okviru šireg projekta ukupne vrednosti 1,5 milion dolara. Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Kancelarijom Vlade Republike Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Ugovore je sa izvođačima radova, preduzećima SADE i Autotransport, potpisala Irena Vojačkova-Solorano, Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Zajedno sa Ivanom Bošnjakom, Državnim sekretarom u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ona je podvukla prioritete kojima svi partneri u projektu daju veliki značaj – brzina i kvalitet, naglašavajući očekivanje da će predmetni objekti biti gotovi do obeležavanja godišnjice prošlogodišnjih poplava – u maju tekuće godine.

Ovom prilikom su takođe potvrđeni i ugovori sa preduzećem “Srbijavode”, koje će vršiti nadzor u postupku izrade bujičnih brana, kao i sporazumi o održavanju brana između Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja i osam opština u kojima će iste biti izgrađene.