Vesti

24 Novembar 2014, 15:24

Završetak obnove 200 kuća do kraja godine


BEOGRAD, 24. novembra - Nemačka nevladina organizacija ASB sa partnerom Housing Centrom započela je obnovu 167 i izgradnju 32 kuće stradale u majskim poplavama u opštinama Valjevo, Šabac, Šid, Loznica, Bajina Bašta, Osečina, LJubovija i Mali Zvornik.

Kroz Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, za ove opštine je obezbeđeno 3 miliona evra , a ukoliko vremenski uslovi dozvole, kraj svih radova se očekuje do Nove godine.

 

Pored obnovljenih kuća, ugroženi će dobiti i nov nameštaj i belu tehniku koju su izgubili u poplavama. Program pomoći Evropske unije u ovim opštinama sprovodi ASB, zajedno sa partnerima Housing centrom, Inicijativom za razvoj i saradnju i Fondacijom “Ana i Vlade Divac”.

 

Završetak obnove 200 kuća do kraja godine

 

Kroz projekat organizacije ASB, pored rekonstrukcije i izgradnje porodičnih domova u osam opština, obezbeđena su i sredstva za poljoprivredna gazdinstva, mala i mikro preduzeća kako bi posle poplava ponovo pokrenuli svoje biznise.

„Dodela ekonomskih grantova počinje ove nedelje, a do kraja godine, ukupno 406 korisnika i njihove porodice će dobiti pomoć kroz naš projekat. Zajedničkim radom četiri organizacije, sredstvima donatora, ali i odličnom saradnjom sa lokalnim samoupravama uspeli smo da obezbedimo da pomoć dođe do ljudi kojima je najpotrebnija“ rekao je Mauro Mascioli, koordinator projekta.

 

U Valjevu, Šapcu, Loznici, Osečini, Malom Zvorniku, Bajinoj Bašti i LJuboviji 172 preduzetnika i poljoprivrednika dobiće grantove prosečne vrednosti 2.500 evra, dok će 34 korisnika dobiti pakete građevinskog materijala.