Vesti

19 Oktobar 2018, 10:19

Zajedno protiv poplava u Paraćinu


„Zajedno protiv poplava“ naziv je događaja u organizaciji Evropske unije, Javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ i opštine Paraćin tokom kojeg su u centru Paraćina, na obali reke Crnice, predstavljene mere zaštite od poplava. 

Demonstrirano je postavljanje najsavremenijeg mobilnog sistema ograda, inače donacije Evropske unije, kojim se štiti centralni deo Paraćina, a koji je 2014. godine u poplavama bio u potpunosti potopljen. Tokom demonstracije obučene ekipe JVP „Srbijavode“ i Štaba za vanredne situacije opštine Paraćin su simulirajući situaciju nailaska velikih voda u veoma kratkom roku postavile montažnu zaštitnu ogradu i time zaštitile centar grada od poplava.  


Okupljeni stanovnici Paraćina su imali priliku da posete štandove 13 državnih institucija i međunarodnih organizacija koje se u Srbiji bave zaštitom od poplava. Za učenike paraćinskih osnovnih škola su organizovani takmičenje u punjenju džakova sa peskom i radionica o ponašanju u slučaju poplava.


Na događaju su govorili Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević, šef operacija u delegaciji EU Sakeralis Hurdas, zamenik rukovodioca za zaštitu od poplava JVP „Srbijavode“ Zvonimir Kocić i zamenik predsednika opštine Paraćin Tomislav Šaletić.


„Uradili smo ogroman posao, ne samo u Paraćinu, već u celoj Srbiji, gde su pre četiri godine poplave pogodile milione ljudi“, rekao je ovom prilikom Marko Blagojević.


„Na niz lokacija realizovani su projekti, vredni 100 miliona evra, uglavnom iz donacija, pre svega EU, koja nam je kao prvu pomoć dala ogromna sredstva, a i danas nas prati u realizaciji planova da mnoge opštine učinimo bezbednijim nego što su bile 2014. godine“, dodao je on.


Velimir Stanojević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je istakao da je Vlada Srbije za ove namene izdvojila više novaca i ocenio da se lokalne samouprave moraju čvršće povezivati i nastupati kada su poplave u pitanju. On je ocenio da su veoma prisutne klimatske promene i da zato moramo biti spremni u svakom trenutku.


Sakelaris Hurdas, šef operacija u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, uz podsećanje da je u iz fondova EU „u Srbiju uloženo 172 miliona evra, na hitnu pomoć, oporavak i prevenciju“, istakao je da će „EU nastaviti da se bavi ovim pitanjem“. On je, takođe, istakao da se „klimatske promene moraju uvažavati“.


Zvonimir Kocić iz JVP „Srbijavode“ je davši znak za početak demonstracije sistema mobilnih ograda okupljenim građanima objasnio proces njihovog postavljanja, kao i mere koje se preduzimaju u slučaju poplava.


Evropska unija je kroz projekat Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava, koji sprovodi Austrijska razvojna agencija, u Paraćinu uložila 3.9 miliona evra u uređenje 11 km korita reke Crnice, izgradnju betonskih odbrambenih zidova u dužini od 4km, postavljanje sistema mobilne opreme u dužini od 350m u centralnoj gradskoj zoni, proširenje korita u zoni mostova, formiranje retenzionih prostora za prihvat viška vode iz korita, kao i nabavku mobilnih pumpi većih kapaciteta.

 


?>