Vesti

15 Novembar 2017, 11:15

Za unapređenje IT i nauke u Srbiji više od 20 miliona evra


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Beogradu potpisivanju ugovora za realizaciju tri projekta, vredna više od 20 miliona evra, čiji je cilj unapređenje IT i naučnoistraživačke infrastrukture u Srbiji.Reč je o ugovorima za izgradnju lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Nišu, kao i zgrade za projekat “Verokio” Instituta za fiziku u Beogradu.

Dokumente su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević.


Brnabić je ocenila da potpisivanje ova tri ugovora predstavlja još jedan korak napred, budući da su projekti na koje se oni odnose značajni za nauku, obrazovanje, digitalizaciju, ali i za našu građevinsku industriju i BDP.

 


Važno je da započete projekte i završavamo, jer smo toliko dugo imali praksu da nešto počnemo, a da se to nikada ne završi, podvukla je predsednica Vlade.

Ona je s tim u vezi podsetila na to da je lamela Elektronskog fakulteta u Nišu bila predviđena originalnim projektom iz 1975. godine, ali da nikada nije počela gradnja.

 

Brnabić je izrazila zahvalnost svim partnerima, pre svega Evropskoj investicionoj banci, iz čijih se kredita projekti finansiraju, što, kako je rekla, pokazuje blisku saradnju sa Unijom na raznim segmentima razvoja društva.

Premijerka je takođe iskazala zahvalnost predstavnicima Niša i Elektronskog fakulteta iz tog grada, kao i Institutu za fiziku u Beogradu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakao je da je danas veliki dan za taj grad jer se nakon nekoliko decenija realizuje veliki i važan projekat, vredan 1,8 milijardi dinara, dodavši da nije vrednost samo u novcu, već u činjenici da se ulaže u nauku, obrazovanje, naučnoistraživački rad, u ljude, znanje i pamet, koji su naša prednost.

 

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević poručio je da će projekat “Verokio”, jedan od prioriteta Vlade Srbije, biti realizovan zajedno sa svetskim institucijama, poput laboratorije CERN.

Prema njegovim rečima, Verokio je bio čuveni italijanski vajar i slikar, čiji su učenici bili Leonardo da Vinči, Botičeli i drugi.

Verokio radionica je najbolja škola svih vremena, a i naš je cilj da budemo fabrika genija. Čast nam je što je država imala viziju i hrabrost da pokuša da ostvari taj cilj sa nama, a na nama je da pokažemo da nije pogrešila, rekao je Bogojević.

Projekti se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke, a izgradnja sva tri objekta trebalo bi da počne krajem prvog kvartala naredne godine.

Radovi na izgradnji lamele Elektronskog fakulteta i NTP u Nišu i projekta Verokio, deo su podrške Vlade Srbije i Saveta za inovaciono preduzetništvo i IT razvoju i naučne infrastrukture u Srbiji.

Pored ova tri, planirana je i realizacija još četiri projekta, od kojih su dva već počela – izgradnja NTP u Novom Sadu i tender za izradu projekta za novu zgradu Instituta Biosens u Novom Sadu, dok će dva tek biti pokrenuta – nova zgrada FON-a u Beogradu i zgrada za obrazovanje IT inženjera u Beogradu.

Ukupna vrednost sedam projekata veća je od 50 miliona evra.


?>