Vesti

24 Februar 2017, 13:24

Za čišćenje kanala i rečnih tokova 19,5 miliona evra


Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson obišao je danas radove na prečišćavanju odvodnih kanala na teritoriji opštine Obrenovac koje Evropska unija finansira u okviru programa pomoći za prevenciju od poplava.

Danijelson je istakao da je Evropska unija od 2014. Srbiji pomogla sa ukupno 170 miliona evra u obnovi i zaštitnim merama od poplava.

 

Od tog iznosa samo za čišćenje odvodnih kanala i rečnih tokova na teritoriji lokalnih samouprava Obrenovac, Surčin, Valjevo i Paraćin izdvojeno je 19,5 miliona evra.

 

Zamenik direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković istakla je da je današnji obilazak dokaz da i nakon tri godine od poplava država nije zaboravila na važnost preventivnih mera za buduću otpornost i bezbednost od poplava.

 

“Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima konstantno pruža podršku opštinama i gradovima da vrše preventivne mere koje su dužni. Želim da podsetim da smo imali već nekoliko sastanaka sa jedinicama lokalnih samouprava u Kraljevu, Krusevcu, Novom Pazaru i ovde u Obrenovcu, a čiji je rezultat potpisivanje sporazuma međuopštinske saradnje u slivu Zapadne Morave i u slivu Kolubare radi zajedničkih i koordinisanih preventivnih mera”, istakla je Nedeljković. 


Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da smo danas obišli radove na čišćenju kanala Kupinac koji ide kroz centar Obrenovca i da je to samo deo mreže kanala od 64 kilometra koji će biti očišćeni u Obrenovcu i Surčinu, a da će vrednost tih radova biti veća od 450.000 evra.


“Mi ćemo ovaj posao nastaviti sve dok ne očistimo i poslednji kilometar odvodnih kanala u Obrenovcu. Ono što je važno da Obrenovčani znaju je da ćemo kada završimo čišćenje poslednjeg kilometra, krenuti ponovo od početka kako bismo bili što bezbedniji”, istakao je Čučković.


?>