Vesti

28 Jul 2017, 11:28

Vučić obišao radove na obnovi zdravstvenih ustanova u Nišu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa direktorom Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem danas je obišao završne radove na obnovi Doma zdravlja Niš i izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu.


Prilikom obilaska završetka radova na rekonstrukciji niškog Doma zdravlja predsednik je rekao da u ovaj zdravstveni objekat, 32 godine nije ulagano ništa, iako je najveći na Balkanu, i dodao da je u obnovu uloženo 119 miliona dinara, odnosno oko milion evra.

- Tamo je 89 novih toaleta urađeno, promenjeni su krov, fasada, podovi, stolarija. Prelepo izgleda, kao deo nekog modernog arhitekte iz budućnosti - rekao je Vučić.


Vučić je najavio i da će za nekoliko dana nova zgrada Kliničkog Centra Niš biti puštena u probni rad, dok početkom avgusta počinje da se unosi oprema, koja je već stigla, kako bi, uz nove medicinske sestre i lekare, prijem pacijenata bio moguć pre kraja godine.


On je precizirao da je u radove uloženo 35 miliona evra, uz ulaganje u najmoderniju opremu, što je sve ukupno oko 50 miliona evra.


- Ovo je malo remek delo za Niš, ljudi mogu da shvate da je pametno trošen novac i šta smo uradili - rekao je predsednik.


Vučić je kazao da su u toku pregovori između predstavnika Vlade Srbije i kompanije, koja je izvodila radove na Kliničkom centru u Nišu, oko isplate penala zbog kašnjenja, što traži srpska strana, i odštetnog zahteva, koje traže Italijani, odnosno kompanija Inso.


On je konstatovao da je obavljen dobar posao uz, kako je rekao, nedopustivo kašnjenje od nekoliko meseci.

- Radovi na obnovi postojeće zgrade i izgradnji nove u KC Niš biće završeni do kraja godine i građani će imati prilike da se bolje i kvalitetnije leče u novim uslovima - rekao je direktor te ustanove Zoran Radovanović.

 

Takođe, biće to i medicinska i naučnoistraživačka ustanova u kojoj će na jednom mestu biti omogućena kompletna zdravstvena zaštita za oko dva i po miliona stanovnika tog dela naše zemlje.


U kompleksu novog centra koji je sagrađen po modelu "pametnih zgrada", biće i jedan od najvećih operacionih blokova u Srbiji i na Balkanu sa 16 najsavremenije opremljenih hirurških sala, tri angio sale, dva urgentna centra.
Pacijenti će biti smešteni u komfornim dvokrevetnim sobama sa kupatilima.


Ukupno je 613 standardnih ležajeva u stacionarnom delu i kapacitetima za intenzivnu negu, a prvi put u najrazvijenijim zdravstvenim ustanovama u Srbiji sagrađen je i zaseban centar za transplantaciju organa i praćenje stanja pacijenata u najmodernijim uslovima za zbrinjavanje stanovništva, ali i za rad medicinskih stručnjaka.


Evropska investiciona banka (EIB) finansira gradnju KC Niš sa 35 miliona evra, a iz republičkog budžeta izdvojeno je 17 miliona evra za opremanje niškog KC.

 

Izvor: Tanjug, Beta
 

 


?>