Vesti

24 April 2017, 10:24

Voda kao značajan resurs 21. veka


Manifestacija “Dan nemačkog partnerstva za vode u Srbiji” organizovana je radi razmene informacija između zainteresovanih strana u Srbiji o njihovim projektima u industriji i javnom sektoru, i eksperata za vodovod i kanalizaciju iz Nemačke. Implementacija zajedničkih projekata tema je diskusije koja se u vodila okviru konferencije, kao i mogućnosti rešavanja izazova vodosnabdevanja u oblasti komunalne delatnosti i industrije.

Otvarajući konferenciju koju organizuju PKS i organizacija GWP - German Water Partnership, potpredsednik PKS Miroslav Miletić istakao je važnost vode kao resursa i značaja koji ima u savremenom društvu: “Voda je najznačajniji strateški resurs 21. veka. Gazdovanje vodnim resursima i upravljanje sistemima za korišćenje i zaštitu voda dobija sve veći značaj u svetu. Evropska unija pridaje veliki značaj problemima vezanim za upravljanje vodama i zaštitu kvaliteta voda. Ova tema postaje posebno aktuelna tokom procesa priključenja novih članica EU jer su problemi kod zaštite voda i životne sredine uopšte, izraženiji u ekonomski manje razvijenim zemljama“.

Miletić je rekao da je ispunjenje zahteva i zadovoljenje standarda EU u oblasti voda sve važniji uslov evropskih integracija. “Kako je priključenje Republike Srbije EU kontinualni proces, a saradnja sa EU jedan od prioriteta, i prilagođavanje Srbije evropskim standardima u svim oblastima jeste naš osnovni prioritet. Jedna od aktivnosti koja vodi ka usaglašavanju sa evropskim standardima je i primena Okvirne direktive o vodama EU“, istakao je potpredsednik PKS. 

 Šefica privrednog odeljenja Ambasade Nemačke u Srbiji, Catrin Meike Czyganowski, istakla je da je uspostavljanje saradnje srpskih i nemačkih kompanija, kao i povezivanje interesa, znanja, iskustava, očekivanja, istraživanja i industrije jedan od glavnih ciljeva u oblasti vodoprivrede, a da je današnja prezentacija nemačkih inovativnih tehnologija prilagođena uslovima koji postoje u Srbiji: “Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da smo već realizovali brojne inicijative sa srpskim partnerima u oblasti modernizacije i izgradnje javne infrastrukture, i to posebno u oblasti snabdevanja vodom i prečišćavanja otpadnih voda. Takođe, imamo nove projekte unapređenja korišćenja vodnih resursa. Smatram da zajednička saradnja može da napreduje zbog nemačke stručnosti. Projekat GWP podržava pet saveznih ministarstava: za ekologiju, istraživanje, razvoj, ekonomiju i spoljnu politiku, a poslovnom mrežom su obuhvaćeni i javno-privatna preduzeća iz oblasti vodoprivrede, stručna udruženja i udruženja iz oblasti privrede i nauke. Iza naše stručnosti u Nemačkoj stoji 150 godina ekspertize u vodoprivredi što danas sačinjava odličnu podlogu za dijalog srpskih i nemačkih kompanija iz ove oblasti“, istakla je Czyganowsky.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević istakao je da je problem vodosnabevanja i kanalizacije u Srbiji i dalje jako veliki navodeći kako je na sistem organizovanog vodosnabedanja u Srbiji danas priključeno 75 odsto domaćinstava, a da je situacija sa kanalizacionom infrastrukturom još lošija jer je priključeno svega 65 odsto domaćinstava. On je naglasio da je od velikog značaja da se ovaj problem reši, te da iz iskustva Kancelarije, postoje mesta gde za rešavanje ovakvih problema nisu potrebna ni previše velika ulaganja. On je istakao da je Kancelarija tokom obnove nakon poplava uložila sredstva u rešavanje više od 300 sličnih infrastrukturnih problema i naveo primer malog mesta Zajača u kom pune tri decenije voda nije bila upotrebljiva, te da je sa investicijom od samo 300.000 evra trajno rešen postojeći problem meštana ovog mesta.

U nastavku konferencije izvršeno je potpisivanje pisma o namerama između JKP Vodovod i kanalizacija iz Kragujevca i predstavnice GWP, a zatim su prikazane prezentacije o aktuelnom stanju sektora voda u Srbiji koju je vodila v.d. direktora Direkcije za vode Srbije Nataša Milić, o aktivnostima nemačke organizacije KFW u sektoru vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u Srbiji, kao i stručne prezentacije poput "Jačanje rezilijentnosti vodovodnih i kanalizacionih preduzeća“ od strane predstavnika kompanije Sachsenwasser Jürgen Wummel-a, "Stanje preduzeća vodovoda i kanalizacija u Srbiji“, “Upravljanje podacima u komunalnim preduzećima“, itd.


?>