Vesti

14 Maj 2015, 18:14

Velika Britanija pruža podršku u odbrani od poplava


Obnova 24 nasipa na rekama kolubarskog sliva, koje su prošle godine pričinile veliku štetu gradskoj opštini Lazarevac i Rudarskom basenu „Kolubara“, otpočela je uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije. U okviru projekta biće rekonstruisani nasipi na rekama Kolubara, Peštan, Lukavica i Turija, čime će biti poboljšana zaštita od mogućih poplava u budućnosti.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif, posetio je danas prvu lokaciju na desnoj strani reke Turije, na kojoj je u toku obnova nasipa. 


„Vlada Velike Britanije prvobitno je uputila pomoć Srbiji kroz donaciju opreme Centru za vanredne situacije MUP-a, kamione i mašine Crvenom krstu i 86 prenosnih pumpi Ministarstvu odbrane. Obnova nasipa na rekama Kolubarskog sliva finansirana je novcem koji se Srbiji obećan na Donatorskoj konferenciji u Briselu.

 

Kada je utvrđeno da je u poplavama oštećeno 1.100 metara nasipa, što je ugrozilo 60.000 građana Lazarevca i Rudarski basen „Kolubara“ koji je od ključnog značaja za elektroenergetski sistem Srbije, odlučili smo da pružimo podršku od 1,3 miliona evra za sanaciju. Osim toga, cela Evropska unija pružila je najveću podršku Srbiji u obnovi od poplava“, rekao je ambasador Kif.


„Prošlu godinu obeležili su projekti obnove, a siguran sam da će 2015. godina proći u znaku prevencije od poplava. Od ove godine, Srbiji će biti dostupno 70 miliona evra za ove projekte“, rekao je direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Marko Blagojević.


„Zahvaljujući podršci Velike Britanije, obnovićemo sistem zaštite gradske opštine Lazarevac i energetskog sistema cele Srbije. Grad Beograd i Republika Srbija finansiraju ovaj projekat sa 30 odsto sredstava“, rekao je gradski menadžer Beograda Goran Vesić.

 

''Opština Lazarevac pretrpela je prošle godine veliku štetu, pa ćemo zahvaljujući pomoći Velike Britanije sprečiti slične situacije u budućnosti“, izjavio je zamenik predsednika Opštine Lazarevac, Bojan Stević.


Ovaj projekat sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) zajedno sa Javnim vodoprivrednim preduzećem „Beogradvode“, od maja do novembra 2015.