Vesti

10 Mart 2015, 22:10

Uskoro program za obnovu poljoprivredne delatnosti


Obrenovac, 10. marta - Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević obišao je danas obrenovačke privrednike i poljoprivrednike koji su pretrpeli štetu u majskim poplavama 2014. godine. 

Marko Blagojević je izjavio da je izdavanje rešenja za privrednike u toku i da je prvim privrednicima već isplaćena pomoć.

- Pomoć poljoprivrednicima se već pruža i oni su do sada dobili pomoć u semenu za presejavanje i gorivo. Do sada je isplaćena pomoć u vrednosti od 62 miliona dinara za kupovinu đubriva. Osam miliona evra je EU obezbedila za pomoć voćarima, vinogradarima i stočarima. Ta pomoć se ogleda u sadnicama, hrani za stoku i u grlima stoke. Do sada je ukupno oko deset miliona evra pomoći otišlo ka poljoprivredi. Ono što ćemo mi kao država uraditi u martu jeste da ćemo napraviti program za obnovu poljoprivredne delatnosti u poplavljenim područjima. Od opština sada prikupljamo informacije o površini poplavljenog zemljišata, o kulturama koje su bile zasejane kako bismo mogli da utvrdimo nivo pomoći. Verujem da ćemo već u aprilu moći tu pomoć da isplaćujemo. Pravo na pomoć će imati samo registrovana poljoprivredna gazdinstva i oni koji su pretrpeli štetu, a to se vidi iz zapisnika. Novac za privrednike je obezbeđen i na računu je Fonda za razvoj. Radi se o sumi od 500 miliona dinara. Dinamika isplate zavisi jedino od dinamike izdavanja rešenja. Isplata se vrši dan za dan kako rešenje stigne i tu nema razloga za zastoj - kazao je Marko Blagojević.

Slavko Berić, član Veća gradske opštine Obrenovac, pozvao je sve privrednike koji nisu podneli zahtev za pomoć da to urade.

- Do sada je to uradilo 949 privrednih subjekata. Rok za podnošenje zahteva je 15. mart i ja molim sve one koji to nisu uradili da do tog dana podnesu zahtev i apliciraju. Urađeno je 160 rešenja, a 130 pravosnažnih rešenja je poslato Kancelariji za obnovu. Sistem je takav da čim se potrebna dokumentacija pošalje na proveru u Kancelariju za obnovu, ona se dalje šalje u Fond za razvoj koji isplaćuje sredstva. Uskoro bi trebalo da izveštaje dobijamo od Fonda za razvoj, tako da ćemo tačno znati koliko je privrednih subjekata dobilo pomoć Vlade Republike Srbije u ovom programu - rekao je Berić.