Vesti

15 Januar 2015, 17:15

Uručeni ključevi sedam kuća u Obrenovcu iz donacije Vlade Francuske


Obrenovac, 15. januar 2015. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro uručili su danas ključeve novih kuća za sedam porodica u Obrenovcu čiji su domovi uništeni u majskim poplavama.

Vučić je istakao da je izgradnja ovih kuća, koja je počela u novembru 2014. godine, finansirana iz donacija Vlade Francuske, a realizovale su je kompanije koje posluju u Srbiji – “Lafarž”, kao nosilac projekta “Francuske kuće”, zatim “Šnajder elektrik” i “Sen-Goben grupa”, u saradnji sa Ambasadom Francuske, UNOPS-om i Kancelarijom za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Vlade Srbije.

 

On je naveo da je Vlada Francuske donirala novac za gradnju sedam porodičnih kuća površine 80 ili 100 kvadratnih metara u Obrenovcu, ali i novac za rekonstrukciju Osnovne škole “Jefimija”, za obnovu dela kanalizacione mreže i za autobus koji će prevoziti decu ometenu u razvoju. Premijer je rekao da su kuće na predlog kompanije “Lafarž”, kako bi obrenovačke porodice što pre dobile nove domove, rađene po sistemu brze gradnje, odnosno od prefabrikovanih betonskih elemenata, što je inače dvostruko brži način izgradnje od standardnog.Vučić je ukazao na to da je zbog jednostavne montaže fabrički proizvedenih zidnih elemenata svih sedam kuća završeno u rekordnom roku, za nešto više od dva meseca. Prema njegovim rečima, svi objekti će imati veću trajnost, povećanu energetsku efikasnost i komfor zahvaljujući najkvalitetnijim materijalima koje su obezbedile francuske kompanije.

 

Govoreći o izgradnji kuća u Obrenovcu, Vučić je rekao da je do sada izgrađeno 64 kuće, dok je za 17 isplaćen novac, te da je do sada u Obrenovcu izdata materijalna pomoć za 6.250 osoba u ukupnom iznosu od 1.82 milijarde dinara. Vučić je rekao i da se radi na rešavanju problema nasipa na rekama, da su rešeni problemi podstanara, kao i romskih porodica koje nisu imale legalne objekte ili nisu bili njihovi vlasnici.


"Ne mogu svi ljudi, i neće nikada svi biti zadovoljni ali mislim da ovo mnogo govori o novcu koji smo izdvojili, pomoći i podrške koju smo pružili", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio francuskoj Vladi i premijeru Manuelu Valsu, kao i ambasadi Francuske na pomoći koju su pružili posle poplava.

Moro je rekla da je Francuska pokazala veliku solidarnost sa Srbijom nakon majskih poplava, ali i da je francuski narod osetio prijateljstvo i podršku Srbije posle tragičnih događaja prošle sedmice u Parizu.

"Zahvaljujem ne samo premijeru Vučiću, Vladi i Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja, nego i svim građanima koji su uputili njihovu poruku podrške", rekla je Moro.

Govoreći o izgradnji kuća, Moro je rekla da su ispunjeni svi kriterijumi održivog razvoja i zahvalila kompanijama koje su u veoma kratkom roku kvalitetno uradile posao. Ona je navela da je važno da se sanacija štete obavi tako da se smanji šteta od eventualnih poplava u budućnosti.

Izvršni potpredsednik Lafarža Kristijan Ero rekao je da je ta kompanija veoma zadovoljna uslovima rada i poslovnim okruženjejem u Srbiji i zahvalio vladi na naporima da se poboljša poslovna klima.  On je rekao da je impresioniran brzinom izgradnje kuća, naglasivši da su poštovani svi propisi i pravila dobre gradnje.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je današnji dan novi početak za Obrenovčane koji su dobili ključeve kuća. Obrenovčani koji su danas dobili kuće prezadovoljni su i zahvaljuju vladama Francuske i Srbije, ambasadi Francuske i lokalnoj samoupravi.

Dejan Ivašković rekao je Tanjugu da su radovi na kući završeni u rekordnom roku, za 65 dana i da je veoma zadovoljan kvalitetom objekta. Ivašković, kome je nova kuća izgrađena na mestu stare u naselju Zabrežje, rekao je da je njegova petočlana porodica posle poplava bila smeštena kod rođaka.

"Snalazili smo se kako smo znali i umeli, ali smo sada zahvalni što ćemo konačno moći da se uselimo u novu kuću", rekao je Ivašković.

Aleksandar Pešović i njegova tročlana porodica posle poplava jedno vreme bili su smešteni u kasarni, jedno vreme kod rođaka, a sada su, kažu, dobili "divnu" kuću.

"Čekalo se neko vreme, bili smo smešteni u kasarni ali sada smo dobili divnu kuću. Majstori su uradili prvoklasan posao i zahvaljujem i njima i svim ljudima dobre volje", rekao je Pešović.

Brzinom izgradnje kuća i njihovim kvalitetom zadovoljna je i Ivana Stefanović čija je šestočlana porodica sa troje male dece bila smeštena u jednoj privatnoj kući posle poplava.

Izgradnja sedam kuća, koja je počela u novembru 2014. godine, finansirana je iz donacija Vlade Francuske, a realizovale su je kompanije koje posluju u Srbiji" "Lafarž", kao nosilac projekta "Francuske kuće", zatim "Šnajder elektrik" i "Sen-Goben grupa", u saradnji sa Ambasadom Francuske, UNOPS-om i Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja. Na bilateralnom nivou Francuska je izdvojila 750.000 evra za rekonstrukciju kuća, vodovodne i telekomunikacione mreže.

Uručenju ključeva prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković i direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević.


?>