Vesti

10 Februar 2017, 13:10

Ujedinjeni protiv rizika - saradnja gradova i opština u slivovima Zapadne Morave i Kolubare


Na inicijativu Kraljeva, predstavnici 25 gradova i opština potpisali su danas protokole o zajedničkom delovanju na poslovima preventive i reagovanja na vanredne situacije u slivovima Zapadne Morave i Kolubare. 

Protokoli su rezultat inicijative koju je, uz podršku Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP), grad Kraljevo pokrenuo sa idejom zajedničke saradnje u cilju smanjenja rizika, odgovora i brzog oporavka nakon elementarnih nepogoda i drugih opasnosti.

 

Nakon ovoga, biće definisani posebni ciljevi, a namera je da ove lokalne samouprave koordinisano rade na pripremi zajedničkih strateških i planskih dokumenata iz oblasti upravljanja rizicima, na pripremi predloga projekata i konkurisanja kod fondova, kao i na razvoju jedinica civilne zaštite opšte namene i na strategiji planiranja finansijskih sredstava za smanjenje rizika, efikasnu obnovu i unapređenje procesa procene štete.

 

 

Opšti cilj udruživanja opština i gradova je zajedničko delovanje u cilju smanjenja rizika, odgovora i brzog oporavka nakon elementarnih nepogoda i drugih nesreća. Ciljevi sporazuma proizilaze iz Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda, koji je Vlada Republike Srbije usvojila decembra meseca 2014. godine, a čiju implementaciju koordinira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.


Potpisivanju su prisustvovali i v.d. Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, državni sekretari Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Velimir Stanojević i Ivan Bošnjak, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić i Žarko Petrović iz UNDP-ja, koji je istakao da je u pitanju revolucionaran korak, jer je u pitanju jedinstvena inicijativa na Zapadnom Balkanu.


Blagojević je ocenio da je potpisivanje ovih protokola od velike važnosti jer je 25 lokalnih samouprava iz dva sliva postiglo saglasnost o načinima na koje će sarađivati na prevenciji i zaštiti, ali da ih sve tek sada čeka veliki posao.


- Mnogo je urađeno u protekle tri godine kada je u pitanju prevencija, i danas smo bezbedniji nego što smo bili u maju 2014. godine, ali i dalje nismo bezbedni. Nastavićemo da zajedničkim snagama radimo na prevenciji, jer smo i dalje izloženi riziku od plavljenja, zbog kilmatskih promena - rekao je Blagojević, dodajući da je to obaveza i države, i lokalnih samouprava, koje su današnjim stavljanjem potpisa pokazale da su svesne rizika kojima su izložene i obaveza koje stoje pred njima.

 

 

Opštine potpisnice Protokola za saradnju gradova i opština sliva Zapadne Morave su: Kraljevo, Čačak, Kruševac, Užicem Arilje, Kosjerić, Gornji Milanovac, Raška, Požega, Lučani, Čajetina, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Tutin, Trstenik, Knić i Ivanjica.


Protokol o saradnji gradova i opština sliva Kolubare potpisali su i predstavnici Valjeva, Lajkovca, LJiga, Lazarevca, Obrenovca, Mionice, Uba i Koceljeve.

 

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Velimir Stanojević rekao je da današnji događaj predstavlja jedinstven primer udruživanja lokalnih samouprava po ovom pitanju u Srbiji, i to po geografskom području gde je rečni sliv merilo.

 

„Ovog puta smo na zajedničkom zadatku da se bavimo preventivom, i kad su poplave u pitanju, ali i druge nepogode“, izjavio je Stanojević i naglasio da nam je neophodna saradnja na svim nivoima, među gradovima i opštinama, pa sve do nacionalnog nivoa, gde su resorna ministarstva. Kao najveći problem do sada po ovom pitanju, državni sekretar naveo je nedostak projektne dokumentacije, te nismo mogli da apliciramo tamo gde je bilo potrebno.

 

„Za krupne kapitalne projekte lokalne samouprave nemaju sredstava, nema dovoljno ni država i zbog toga su važni projekti da bi konkurisali kod raspoloživih fondova i unapredili situaciju na terenu“, naveo je Stanojević. Kako je rekao Stanojević, novi projekti i jačanje kapaciteta saradnje na svim nivoima su važni da bi se smanjili rizici, ali i ako dođe do neke situacije „da smo spremni da reagujemo zajedno“.


Predrag Marić iz Sektora za vanredne situacije ocenio je da je potpisivanje protokola nagoveštaj vremena u kojima Srbija neće razmišljati o vanrednim situacijama samo kada se one dogode, već preventivno.


- Snažno podržavamo i ovakav, i buduće projekte ovog tipa, nadamo se da će ovakav način biti prihvaćen i u ostalim lokalnim samoupravama - rekao je Marić, ocenjujući da princip „naći novac, dogovarati se i biti zajedno u velikom poslu prevencije“ daje nadu da će – biti bolje.


I prema oceni Predraga Terzića, gradonačelnika Kraljeva, koji je danas bio domaćin predstavnicima lokalnih samouprava, ministarstava i načelnicima četiri okruga, u pitanju je značajan poduhvat povezivanja jedinica lokalne samouprave na osnovi koja se prvi put primenjuje u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, jer se udružuju lokalne samouprave po pripadanju rečnom slivu, pa je izrazio nadu da će iz ove saradnje proisteći viši nivo prevencije i zaštite opština i gradova od eventualnih poplava.


?>