Vesti

10 Jun 2014, 16:10

Ujedinjene nacije pomažu Srbiji sa 1,8 miliona dolara


Beograd, 10. jun 2014. godine – Direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Vlade Republike Srbije Marko Blagojević saopštio je danas da će Srbija od Ujedinjenih nacija (UN) narednih dana dobiti finansijsku pomoć u vrednosti od 1,8 miliona dolara.

 

Ujedinjene nacije pomažu Srbiji sa 1,8 miliona dolara

Irena Vojačkova Solorano i Marko Blagojević

Foto: Tanjug

 

Blagojević je na konferenciji za novinare, povodom prvog dela finansijske podrške koju je ova organizacija obezbedila za pomoć ugroženom stanovništvu nakon poplava, a koja će biti usmerena na projekte koje će realizovati pet agencija UN u Srbiji, istakao da je Srbija veoma zahvalna na brzoj pomoći UN.

 

On je naveo da se trenutno u saradnji sa ovom organizacijom, Svetskom bankom i Evropskom unijom prikupljaju informacije koje će biti sažete u jedan dokument i koji će vrlo brzo utvrditi potrebe nastale nakon poplava.

 

Taj izveštaj, kako je objasnio, biće iskorišćen i pred međunarodnim donatorima za prikupljanje sredstava za saniranje posledica ove prirodne nepogode.

 

Srbija u obnovi zemlje nije sama, već je deo jedne velike porodice. Dobro je što u situaciji kakva nas je zadesila imamo partnere na svim stranama sveta na koje možemo da se oslonimo, rekao je Blagojević.

 

Prema njegovim rečima, Kancelarija za obnovu i pomoć poplavljenim područjima trenutno raspolaže sa više od 20 miliona evra, pri čemu se precizan iznos može proveriti na sajtu Ministarstva finansija.

 

Kada je reč o početku izgradnje porušenih kuća i obnovi oštećenih, on je najavio da će taj posao početi u narednim danima, i naglasio da će što hitnije biti pronađene nove lokacije za srušene kuće koje su građene na plavnim područjima.

 

Blagojević je najavio da će sutra biti potpisan ugovor sa kompanijama koje će donirati seme za 20.000 poljoprivrednih gazdinstava, uz napomenu da je donacija namenjena malim gazdinstvima kojima je poplava odnela sve što je zasejano.

 

Stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano objasnila je da su pomenuta sredstva od 1,8 miliona dolara obezbeđena iz centralnog fonda za hitne slučajeve, kao i da je to samo prvi deo pomoći.

 

Solorano je podsetila na to da ova organizacija i Crveni krst od početka poplava u Srbiji pomažu u dostavljanju pomoći, a da sada mobilišu sopstvene resurse i pružaju stručnu pomoć.