Vesti

24 Jul 2015, 11:24

Svečano otvoren obnovljeni put Korenita-Krupanj


Obnovljeni put Korenita-Krupanj, koji povezuje tu opštinu sa Loznicom, svečano je danas otvoren u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je proglašen počasnim građaninom Krupnja.

Vučić je rekao da je Krupanj u velikoj meri obnovljen nakon prošlogodišnjih katastrofalnih polava i dodao da su mu građani sa kojima je razgovarao rekli da je Krupanj lepši nego što je bio pre poplava.

"Nastavićemo da radimo još više, da se borimo još snažnije i jače kako bi naša deca imala budućnost u Krupnju, da ovde rade i da svojoj porodici obezbede život", rekao je Vučić.

On je zahvalio Evropskoj uniji koja je dala gotovo polovinu novca uloženog u Krupanj posle poplava, odnosno 5,6 miliona evra.

Vučić je rekao da su sada sve četiri reke u opštini Krupanj dobrim delom zaštićene, navodeći da nedostaju nasipi samo na jednoj reci, pri čemu je pozvao direktora Srbijavoda Gorana Puzovića da sledeće nedelje dođe u Krupanj kako bi ti problemi bili rešeni.


Put Korenita-Krupanj, koji je dug 12 kilometara, saniran je sa minimalnim zakašnjenjem, a obnova je koštala 4,5 miliona evra, rekao je Vučić.


Premijer je zahvalio na tituli počasnog građanina Kurpnja, ističući da mu je drago što je ta odluka doneta jednoglasno. On je zahvalio i građanima koji su uprkos teškoćama i brojnim problemima sačuvali pozitivan duh i što znaju da cene sve što je učinjeno da njihov život u Krupnju bude kvalitetniji.

 

Predsednik opštine Krupanj Rade Grujić rekao je da će obnovljeni put skratiti putovanje do Loznice za 25 minuta.
"Krupanj danas otvara kapiju prema svetu", rekao je Grujić i dodao da novi put neće voditi samo do Loznice, već i do Drine.

 

Vrpcu su, u prisustvu premijera, presekli potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, otpravnik poslova u delegaciji EU u Srbiji Hose Antonio Gomes i v.d. direktorka Puteva Srbije Zoran Drobnjak.

 

„Obnovljenim putem godišnje će ponovo prolaziti više od 500.000 ljudi. Vlada Srbije ispunila je svoja obećanja da će obnoviti poplavljene opštine, zahvaljujući pomoći Evropske unije“, izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović tokom svečanosti.

Projekat sanacije ove saobraćajnice sprovelo je Javno preduzeće „Putevi Srbije“ na osnovu ugovora o dodeli bespovratnih sredstava sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), iz sredstava Evropske unije.

 

Obilazak obnovljenih kuća u selu Krasava


Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas stanara kuće izgrađene nakon poplava u selu Krasava i zahvalio EU na pomoći.U razgovoru sa vlasnikom novoizgrađene kuće pokraj puta ka Krupnju Dragoljubom Andrićem, premijer je ukazao na značajnu pomoć koju je EU dala Krupnju. 

 

Vučić je rekao da je EU više od pet miliona evra izdvojila za pomoć Krupnju, a da je država Srbija za sanaciju šteta dala samo 200.000 evra više od EU.


– Zahvaljujem se posebno EU jer je svojom pomoći mnogo učinila za građane Krupnja – kazao je premijer.


Pošto je vlasnik kuće rekao da je penzioner i da prima invalidsku penziju, Vučić je kazao da će i njemu kao i ostalim penzionerima u Srbije biti povećane penzije do kraja godine. On je kazao da u Srbiji ima 1,7 miliona penzionera i da im se zahvaljuje što su, kao i ostali građani, izdražali teške mere koje daju rezultate i koje će omogućiti povećanje penzija.


Vlasnik novoizgrađene kuće pokraj puta ka Krupnju Dragoljub Andrić rekao je Tanjugu da je imao imanje na drugom mestu u selu Krasava, koje je klizište odnelo. Pošto mu je klizište razrušilo staru kuću on je bio prinuđen da se smesti kod dece, na čijem imanju je izgrađena nova kuća uz pomoć Vlade Srbije i EU.


Andrić kaže da je veoma zahvalan Vladi i EU jer su mu izgradili kuću u koju se uselio početkom godine. Prema njegovim rečima, sada čak ima i bolje uslove života nego ranije. Inače, on je penzioner i ima troje dece, i čak i praunuče, a porodica živi pretežno od poljoprivrede.


Predsednik opštine Krupanj Rade Grujić rekao je da su štete poplava gotovo sve sanirane. ''Posle 14 meseci stanje je dobro. Svi građani koji su ostali bez kuća su dobili krov nad glavom. 27 kuća je ozidano – 17 su finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati, 10 EU preko UNOPS, 13 ljudi je dobilo novac kojim su sami digli kuće. Ukupno 40 porodica koje su ostale bez krova nad glavom je zbrinuto, a 193 kuća opravljeno,''– objasnio je on.

 

Poseta plasteniku porodice Šejić


Vučić je tokom posete Krupnju obišao i plastenik četvoročlane porodice Šejić.  Vučić je u razgovoru sa građanima, koji su ga pozdravili aplauzom i zamolili da ih češće obilazi, rekao da je video slike reke Čađavice u kojoj je bilo puno đubreta i naglasio da ni građani ni opština to ne bi smeli da dozvole. Zadatak opštine je, rekao je, da ih redovno čisti, a tome nas ne može naučiti ni EU, koja je mnogo pomogla u obnovi Krupnja.


Vlasnica plastenika, Šerija Šejić, koja obrađuje zemljište, zahvalila je premijeru i državi na pomoći koja, kako je istakla, predstavlja odskočnu dasku za dalju budućnost.

 

Ona je Tanjugu rekla da, posle smrti njenog muža, plastenik znači mnogo porodici, naglasivši da su oni četvrta generacija koja se bavi poljoprivredom.

 

U plasteniku trenutno uzgajaju kornišone, a tokom cele godine uzgajaće razne poljoprivredne useve. Ona je rekla da je prošlogodišnja poplava bila katastrofalna i da ona za svoje 52 godine ne pamti tako nešto.

 

Izvor: Tanjug