Vesti

18 Mart 2015, 09:18

Srbija učestvovala na trećoj svetskoj konferenciji za smanjenje rizika od katastrofa


Sendai – 18. mart 2015.godine - Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević učestvovao je na trećoj svetskoj konferenciji UN za smanjenje rizika od katastrofa u japanskom gradu Sendai na kojoj je predstavio Nacionalni program upravljanja rizikom od prirodnih katastrofa. 

Svetska konferencija Ujedinjenih nacija o smanjenju rizika od katastrofa je okupila šefove država iz 198 zemalja, ministre i druge ključne aktere, čiji je osnovni cilj okupljanja bio usvajanje novog petnaestogodišnjeg Okvira za smanjenje rizika od budućih katastrofa. Postojeći Hyogo okvir za akciju je usvojen na prethodoj Svetskoj konferenciji u januaru 2005. godine, samo nedelju dana nakon cunamija u Indijskom okeanu, koji je usmrtio preko 227,000 ljudi. Hyogo okvir je važan instrument za nacrt globalnih i nacionalnih strategija jer sadrži znanja i dugogodišnja iskustva za efikasno kreiranje politika u oblasti smanjenja rizika od katastrofa.

Na konferenciji je učestvovalo oko 5000 delegata, predstavnika vlada država članica UN, kao i brojnih predstavnika nevladinog sektora, stručnih krugova i međunarodnih organizacija. Otvaranju konferencije prisustvovao je I generalni sekretar UN Ban Ki Mun, kao i japanski car i carica i premijer Abe.


Delegacija Srbije koju su činili direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević I zamenik direktora Sektora za vanredne situacije pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Ivan Baraš, zajedno sa Stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji, Irenom Vojačkovom Solorano, predstavila je važna iskustva Srbije stečena iz sanacije posledica prošlogodišnjih poplava, koja će služiti kao primer pri paniranju globalnih strategija za minimiziranje rizika od katastrofa.


Svetska konferencija je zvanično počela tri dana nakon četvrte komemoracije od Velikog zemljotresa u Japanu što je takođe bili prilika i za grad Sendai da prikaže svoj izuzetan oporavak nakon razornih događaja 2011. godine. Sendai je deo Tohoku regiona, koji je bio teško pogođen Velikim istočnim Japanskim zemljotresom i cunamijem, 2011. godine.


Sve informacije i vesti sa konferencije kao i ostale multimedijalne proizvode možete naći na oficijalnom sajtu konferencije www.wcdrr.org .