Vesti

30 Jul 2014, 15:30

Spremni za isplatu pomoći


Beograd, 30. jula - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević danas je poručio da će odmah po pravosnažnosti rešenja za dodelu materijalne pomoći sredstva biti uplaćena na račune onih kojima su namenjena.

 

Blagojević je u razgovoru sa novinarima rekao da je u interesu lokalnih samouprava i samih građana, kao i vlade, da posao bude obavljen što pre i da rešenja budu urađena u skladu sa pravilima i propisima.

 

On je ponovio da je prioritet kancelarije da se ta rešenja urade po zakonu i naveo da rešenja izdaju lokalne samouprave, da je rok za žalbu osam dana, a da nakon toga po pravosnažnosti sredstva mogu biti isplaćena.

 

Blagojević je napomenuo i da pravo na žalbu na rešenja imaju ne samo oni na koga se rešenja odnose već je krug mnogo širi, pa to mogu biti i komšije ili neka druga lica.

 

"Po pravosnažnosti rešenja istoga dana smo spremni da prebacimo novac na račun onih na čije ime rešenja glase", rekao je Blagojević.

 

On je napomenuo da će, kako bi se sprečile zloupotrebe, rok od osam dana za žalbu biti iskorišćen i za to da predstavnici kancelarije izađu na teren i verifikuju rešenje koje je izdala opština. 

 

Prema njegovim rečima, prvog dana od kada je moguće donositi rešenja, u Obrenovcu je doneto 150, a čim postanu pravosnažna novac će biti isplaćen.

 

"Isplata će ići onoliko brzo koliko budu ažurne i efikasne lokalne samouprave", naglasio je Blagojević koji je ponovio da dinamika izdavanja rešenja ni na koji način ne zavisi od Kancelarije.

 

Spremni za isplatu pomoći

Foto: Fonet

 

Odgovarajući na pitanja, Blagojević je rekao da će Srbija verovatno aplicirati za dva kredita, jedan je od Svetske banke vredan 300 miliona dolara, a drugi je od Japanaca u vrednosti do 40 miliona evra, koje bi država trebalo da dobije po veoma povoljnim uslovima.

 

Blagojević je naveo da je, što se tiče kredita od Svetske banke, reč o urgentnom kreditu za sanaciju i da je moguće da se on koristi retroaktivno, odnosno da se plaćaju oni računi koji su već napravljeni.

 

Kako je naveo, tu ima i kredita koje smo dobili ranije, koji će biti prenamenjeni, navodeći da će kredit za puteve sada biti namenjen za njihovu obnovu i sanaciju.

 

Kako je precizirao, 30 miliona evra iz donacija, u koja se ubraja i novac prikupljen slanjem SMS poruka na broj 1003, vlada već ima na raspolaganju i nijedan dinar do sada nije, niti će biti potrošen mimo Kancelarije.

 

Blagojević je precizirao da je dve i po milijarde dinara odvojeno samo za obnovu kuća, a ostatak za izgradnju kuća, navodeći da će sve do poslednjeg dinara biti utrošeno za te namene.

 

Kako je rekao, suma novca namenjena za obnovu po kategorijama oštećenja povećana je 50 odsto, jer je prvobitno bilo procenjeno da je oštećeno više od 17.000 kuća, ali je naknadnom verifikacijom ustanovljeno da ih je oko 10.000.

 

"Bićemo u onoj meri transparentni koliko nam to zakon dopušta", naveo je Blagojević.

 

 

Prema njegovim rečima, veliki broj kuća će se izgraditi pomoću donatora, od kojih mnogi čekaju kao "zapete puške" da im se kaže gde da idu da grade: donatori iz UAE spremni su da izgrade 40 kuća, iz Kuvajta 25, 129 kuća će biti izgrađeno iz sredstava EU, i ponovio da se čeka samo na dodelu rešenja za gradnju.

 

U tom smislu, on je rekao i da se sa UN planira čišćenje terena, koje bi već moglo i da počne tamo gde će graditi nove kuće.

 

Kao dobar primer solidarnosti, Blagojević je naveo privrednike iz Stare Pazove koji su prikupili oko 50 miliona dinara za gradnju 20 kuća, od čega će 10 biti izgrađeno u Bajinoj Bašti, a ugovor za njihovu izgradnju će biti potpisan već u petak.

 

Izvor: Tanjug, Beta