Vesti

31 Maj 2016, 12:31

Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda - prekogranična saradnja


U Palati Srbija u Beogradu 30. i 31. maja održana je regionalna konferencija Smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda – prekogranična saradnja između Srbije i Bosne i Hercegovine, u organizaciji Caritasa i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije, koja je okupila brojne aktere angažovane na prevenciji rizika od elementarnih nepogoda. 

 

S obzirom da elementarna nepogoda i katastrofa ne poznaje administrativne granice, a u slučaju poplava iz 2014. godine, slivovi koji su napravili najveću štetu su pre 20 i više godina i faktički bili unutar istih granica, prepoznati od istog sistema, štićeni istim instrumentima odbrane i zaštite, trebalo bi iskoristiti tu zajedničku polaznu tačku, sličan pravni okvir i pomoću mehanizama saradnje, zajedničkim snagama ceo sistem za smanjivanje rizika od elementarnih nepogoda u našem regionu podići na viši nivo, a sve u skladu sa Sendai okvirom. 


Zamenik direktora Kancelarije za javna ulaganja Republike Srbije, Sandra Nedeljković, istakla je da je na području smanjivanja rizika od katastrofa od izuzetne važnosti saradnja prvo svih relevantnih institucija u zemlji, a pošto elementarne nepogode ne poznaju granice potrebna je i saradnja na regionalnom nivou, kako bi preventivne mere bile efikasnije. 


Mere prevencije je neophodno podići na viši nivo u celom regionu, na tome se intenzivno radi kroz različite projekte, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Republike Srbije, Predrag Marić i naglasio da je neophodno na tome raditi i onda kada nema opasnosti.


Direktor Caritasa Srbije, preč. Vladislav Varga, u svom uvodnom obraćanju pozvao je sve prisutne na razmišljanje o načinu na koji se ophodimo prema našoj planeti. Istakao je takođe neke od aktivnosti Caritasa na području smanjivanja rizika od katastrofa, kao što je čišćenje korita reke Banje u selu Mrčić, čime je već ove godine sprečena još jedna poplava. Direktor Caritasa Bosne i Hercegovine, mons. Tomo Knežević, naglasio je da mu je veoma drago što je toliki broj predstavnika vlasti iz Srbije i Bosne i Hercegovine uzeo učešće na konferenciji, jer jedino zajedničkim naporima možemo da utičemo na promene.


Svi učesnici konferencije saglasni su sa tim da je neophodno odmah povećati broj zajedničkih aktivnosti na jačanju preventivnih mera, kroz povećavanje broja zajedničkih projekata Srbije i BiH u oblasti smanjenja rizika od elementarnih nepogoda. Radom na konkretnim projektima i aktivnostima, biće unapređena i regionalna saradnja, ali i donete konkretne preventivne mere zbog kojih države u regionu zajednički postaju otpornije i zaštićenije.


Usaglašavanje metodologija u obe države jedan je od zaključaka konferencije, posebno usklađivanje metodologija procene rizika za zajedničke hazarde i metodologija protoka informacija sistema ranog upozorenja. Svi su saglasni da je neophodno jačati i sistem volontarizma kroz unapređenje Zakona o volontarizmu uz podršku organizacijama civilnog društva za jačanje kolektivne svesti i jačanja kolektivne pripadnosti zajednici, kao i izmene u sistemu obrazovanja kako bi se dopunila znanja iz ove oblasti ili uvođenjem/vraćanjem predmeta koji obrađuju ove teme ili dopunjavanjem postojećih predmeta neophodnim znanjima iz ove oblasti.