Vesti

04 Jul 2018, 16:04

Saradnja sa Nemačkom na jačanju malih i srednjih preduzeća


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman prisustvovali su danas potpisivanju Memoranduma o razumevanju, kojim je dogovorena saradnja na realizaciji programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja u sklopu Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Nemačke razvoje banke (KfW) potpisali su rukovodilac projekta KfW-a za Jugoistočnu Evropu i Tursku Sabine Bank, direktor Kancelarije KfW-a u Srbiji Arne Gos i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević. 


Vlada Republike Srbije će, uz stručnu podršku finansiranu od strane Savezne Republike Nemačke preko Nemačke razvojne banke, inicirati izradu Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja, kako bi podstakla poslovne banke da kreditiraju preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća.

Želimo da povećamo broj novih preduzetnika u Srbiji. NJihov najveći problem bio je nedostupan, nesiguran i mahom rizičan izvor finansiranja koji će ovim programom i saradnjom biti rešen, istakla je Brnabić.

Niske i fiksne kamatne stope, povoljni rokovi otplate sa grejs periodom i dostupnost bespovratnih sredstava, glavne su prednosti ovog programa koje će, sigurna sam, ohrabriti buduće preduzetnike, naglasila je premijerka.

Ona je dodala da će država stati iza građana i bankama ponuditi partnerstvo u realizaciji konkretnih programa i rizik koji gradjani preuzimaju na sebe svesti na minimum.

Pored toga, Program ima za cilj i podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima u vidu izrade poslovnih planova, formiranja osnovnih preduzetničkih veština, pomoći u osnivanju preduzeća, a pružiće im i svu ostalu neophodnu podršku.

 

Program za promociju preduzetništva i samozapošljavanja nije vremenski ograničen i trajaće sve dok bude bilo zainteresovanih za ovaj vid podrške. 

Vlada Republike Srbije je zahvalna Saveznoj Republici Nemačkoj na do sada realizovanoj podršci, a naročito na obezbeđenim bespovratnim opredeljenim sredstvima za podršku ovom programu, što govori u prilog poverenju koji Savezna Republika Nemačka ima u kvalitet ovog programa. Vlada SR Nemačke učestvuje sa više od 12,9 miliona evra bespovratne pomoći. 

Ditman je tim povodom izjavio da Nemačka podržava Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji. 

U oblasti naše ekonomske saradnje od posebnog značaja je stvaranje radnih mesta. Program koji je danas predstavljen javnosti će omogućiti budućim osnivačima preduzeća razvijanje poslovnih ideja i obezbediće im potrebna finansijska sredstva za osnivanje i za uspešno upravljanje preduzećem. Time podržava održivo zapošljavanje. Zadovoljstvo nam je što možemo da realizujemo ovakav projekat zajedno sa Vladom Srbije, poručio je on.

Na nemačkoj strani je KfW partner za realizaciju projekta. KfW već 16 godina aktivno učestvuje u razvijanju finansijskih sistema u Srbiji, a ima i dugogodišnje iskustvo u finansiranju novoosnovanih preduzeća u Nemačkoj.


?>