Vesti

08 Mart 2016, 23:08

Proglašeno stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština


Vlada Republike Srbije proglasila je na današnjoj sednici stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština u Republici Srbiji zbog poplava. Usvojeni programi obnove poplavljenih područja.

Reč je o opštinama: Čačak, Novi Pazar, Kraljevo, Arilje, Lučani, Topola, Požega, Bajina Bašta, Ivanjica, Raška, LJig, Rača, Kosjerić (Seča Reka, Godečevo i Makovište), Prijepolje (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine) i Trstenik.

U ovim jedinicama lokalne samouprave uvedena je vanredna situacija usled kišnih padavina i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, pri čemu je na teritoriji tih opština do sada poplavljeno 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba.

S obzirom na to da se, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje nastavak padavina, ugroženim područjima potrebno je pružiti neophodnu pomoć, pa se stoga donosi odluka o proglašenju elementarne nepogode.

Elementarna i druga nepogoda je, u smislu zakona, događaj uzrokovan dejstvom prirodnih sila ili ljudskom aktivnošću, koji prekida normalno odvijanje života u meri koja prevazilazi redovnu sposobnost pojedinca i lokalne zajednice da se oporave bez pomoći države i prouzrokuje materijalnu štetu koja je veća od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave i koji je kao takav proglasila Vlada.

Izuzetno, Vlada može proglasiti neki događaj za elementarnu i drugu nepogodu i odlučiti o državnoj pomoći i kada je prouzrokovana šteta manja od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave, kada za to postoje posebno opravdani razlozi, a na predlog Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Vlada je prihvatila Izveštaj o stanju na teritoriji opština i gradova pogođenim elementarnom nepogodom u periodu od 6. do 8. marta.

Takođe, usvojene su uredbe o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove privredne delatnosti na poplavljenom području i utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih objekata.

Pored toga, donete su i uredbe o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove za korisnike oštećenih porodičnih stambenih objekata, kao i državnog programa pomoći i obnove registrovnom poljoprivrednom gazdinstvu za otklanjanje posledice poplava na poplavljenim područjima.


Vlada je usvojila i Zaključak kojim se uspostavlja Operativni štab Republičkog štaba za vanredne situacije, u cilju preduzimanja operativnih mera zaštite i spasavanja od poplava na teritoriji Republike Srbije.