Vesti

13 Oktobar 2017, 16:13

Povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa nagrađene najaktivnije opštine i gradovi


Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obeležen je danas u Srbiji zajedničkim skupom preko 70 predstavnika opština i gradova, organizovanim kako bi se lokalne samouprave upoznale sa najboljim primerima iz prakse i smanjile rizik od elementarnih nepogoda i drugih vidova nesreća u svojim lokalnim zajednicama. 

Skupu u Kruševcu prisustvovali su državni sekretari Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Sandra Nedeljković, direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović, direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković, predstavnici Republičkog hidrometereološkog i seizmološkog zavoda, i drugih relevantnih institucija. Učesnici su diskutovali o nacrtu Zakona o upravljanju rizicima i vanrednim situacijama, i ulozi Srbije u međunarodnoj inicijativi „Dome, sigurni dome“ Kancelarije UN za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR), kao i nacionalnom doprinosu ostvarivanju globalnog cilja smanjenja broja ugroženih za 100.000 za dekadu 2020-2030, u odnosu na period 2005-2015.

 Grad Čačak dobio je nagradu za najuspešnije izgrađen sistem civilne zaštite; opština Ub za izradu najkompletnije Procene ugroženosti od rizika; Novi Pazar, Beograd i Kruševac prepoznati su kao najbolji primer pripreme programa za prevenciju posledica elementarnih nepogoda; opština Ub dobila je posebnu nagradu za najsveobuhvatniju dokumentaciju.

Ovi gradovi i opštine pobedili su u konkurenciji 13 lokalnih samouprava koje su učestvovale na konkursu za najuspešnije sprovedene mere i aktivnosti u domenu smanjenja rizika od elementarnih nepogoda i katastrofa. Konkurs je objavio i sproveo Program UN za razvoj UNDP, u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima, Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), organizacijom CARITAS Srbija i Crvenim Krstom. Koordinatori najuspešnijih gradova i opština nagrađeni su putovanjem u Opatiju, Hrvatska 16-18. oktobra 2017. i učešćem na regionalnoj konferenciji posvećenoj unapređenju modela međuopštinske saradnje u smanjenju rizika od katastrofa u zemljama jugoistočne Evrope. Nagrađene lokalne samouprave će regionalno promovisati svoj rad i imati priliku da razmene iskustva i informacije i uspostave saradnju sa kolegama iz regiona.

Današnji skup organizovan je u okviru regionalnog projekta „SEE Urban – Izgradnja akcione mreže urbane otpornosti u jugoistočnoj Evropi“, koji, uz finansijsku podršku Evropske unije, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).