Vesti

25 Jul 2014, 15:25

Potpisan sporazum o bespovratnoj pomoći Evropske Unije


OBRENOVAC, 25. jula - Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su danas u Obrenovcu sporazum o odobravanju 30 miliona evra bespovratne finansijske pomoći iz pretpristupnih IPA fondova za obnovu 24 opštine posle majskih poplava.

 

Potpisan sporazum o bespovratnoj pomoći Evropske Unije

 

Devenport i Joksimović su izrazili očekivanje da će Srbija dobiti i dodatna bespovratna sredstva iz evropskog Fonda solidarnosti u visini od 40 do 50 miliona evra.

 

"Srbija će imati isti pristup tim fondovima kao da je već postala članica EU", rekao je Devenport na konferenciji za novinare prilikom potpisivanja sporazuma u obrenovačkoj Gimnaziji.

 

Prema njegovim rečima, Srbija do prve polovine avgusta treba da podnese zahtev za ta dodatna sredstva o kojem će EU odlučiti do kraja godine.

 

Joksimović je izjavila da je prošle sedmice evropskom komesaru za regionalni razvoj Johanesu Hanu predala nacrt verzije aplikacije za sredstva iz Fonda solidarnosti, a reč je o, kako je precizirala, dodatnim bespovratnim sredstvima u vrednosti od 40 do 50 miliona evra.

 

"Očekujem da ćemo to iduće nedelje, možda čak i u ponedeljak, usvojiti na Vladi, što znači da ćemo onda zvanično iduće nedelje aplicirati, pre poslednjeg termina koji imamo na raspolaganju", rekla je ona.

 

Joksimović je, takođe, navela da "smo u programiranju pretpristupnih IPA fondova 2014. godine oko 50 miliona evra uspeli da preusmerimo za sanaciju štete posle poplava".

 

"Ukupno između 150 i 160 miliona evra bespovratnih sredstava pomoći dolazi iz EU za saniranje posledica poplava", istakla je ona i zaključila da je "EU najveći donator bespovratne pomoći Srbiji".

 

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, šef kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević i menadžer Projektnog centra UNOPS u Srbiji Grem Tindal.

 

Nakon potpisivanja sporazuma sa ministarkom Joksimović, Devenport je potpisao ugovore sa predstavnicima pet partnerskih organizacija zaduženih za sprovođenje konkretnih aktivnosti i radova na terenu.

 

Potpisan sporazum o bespovratnoj pomoći Evropske Unije

Foto: Fonet

 

Projekte obnove sprovodiće organizacije Ujedinjenih nacija - UNOPS (Kancelarija UN za projektne usluge) i FAO (Organizacija UN za poljoprivredu i hranu), kao i tri velike nevladine organizacije - Arbeiter Samariter Bund, Danski savet za izbeglice i nemačka organizacija za pružanje pomoći u obnovi i izgradnji poplavljenih područja HELP.

 

Za obnovu javnih ustanova izdvojeno je 14 miliona evra, za čišćenje i obnovu privatnih stambenih kuća osam miliona evra, a isto toliko i za podršku ponovnom pokretanju poljoprivredne proizvodnje.

 

Joksimović je izjavila da je potpisivanje ugovora sa partnerima "samo naizgled proceduralni korak, ali je to najvažniji korak u pravcu ostvarenja obećanja Vlade da će ogromne štete i gubitke otkloniti na najbolji mogući način".

 

"Verujte da nije moglo brže", istakla je ona i dodala da je EU pokazala maksimalnu spremnost da ubrza procedure i pomogne Srbiji.

 

Prema rečima ministarke sredstva koja Srbija bude dobila iz Fonda solidarnosti trebalo bi da se utroše u roku od 18 meseci, dok će novac koji Srbija povuče iz "Iz IPA fondova 2012" morati da potroši u narednih šest meseci.

Iz IPA 2014 još nije određen rok, rekla je Joksimović.

 

"Od danas krećemo u sprovođenje konkretnih projekata za pomoć ljudima koji su pretrpeli veliku katastrofu", rekao je Devenport i podsetio da je paket od 30 miliona evra preusmeren iz IPA fondova "po izuzetno brzoj proceduri".

 

On je ukazao da je sada velika odgovornost na partnerima da u narednih 12 meseci ispune zadatke koje im je EU poverila.
  

 Potpisan sporazum o bespovratnoj pomoći Evropske Unije

 

Blagojević je rekao da sa današnjim događajem možemo da kažemo da proces obnove počinje u punom svom obimu, i to na tri stuba - brzina, kvalitet i transparentnost.

 

"Posebnu pažnju ćemo posvetiti prevenciji poplava", istakao je on i dodao da ovo ne sme da bude samo proces sanacije štete, već mora da bude razvojni projekat.

 

Govoreći o oštećenim školama u Obrenovcu, Čučković je poručio da će sve osnovne i srednje škole biti spremne za narednu školsku godinu osim gimnazije u toj opštini.

 

Čučković je rekao da se ovim ugovorm garantuje i da će vrtići u Obrenovcu biti obnovljeni i spremni za prijem mališana.

 

Građani će, kako je dodao, narednih dana biti pozivani da dođu po rešenje o kategorizaciji oštećenosti svojih objekata i da će im na njihove račune biti uplaćena sredstva za sanaciju posledica poplava.

 

"Ako ne budu zadovoljni kategorizacijom oštećenosti objekata građani imaju pravo na žalbu", poručio je Čučković.

 

Govoreći o operacijama obnove Tindal je rekao da je svih pet organizacija uložilo veliki trud u pripremu konkretnih aktivnosti na terenu.

 

"Spremni smo da krenemo sa tenderima veoma brzo, a radovi bi trebalo da počnu za nedelju do dve", zaključio je Tindal.

 

Izvor: Tanjug