Vesti

23 Novembar 2018, 16:23

Položen kamen temeljac za Naučno-tehnološki park u Nišu


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević prisustvovao je danas u Nišu polaganju kamena temeljca za izgradnju Naučno-tehnološkog parka, koji treba da bude završen do marta 2020. godine.

Izgradnjom Naučno-tehnološkog parka biće dobijen prostor od 14.000 metara kvadratnih za obuku studenata za korišćenje naprednih tehnologija i učenje kroz praksu.

Reč je o investiciji vrednoj 10 miliona evra, od čega će u izgradnju biti uloženo više od osam miliona evra, dok će za nabavku neophodne opreme biti potrebno 1,4 miliona evra.

Šarčević je tom prilikom naglasio da, zahvaljujući razvoju privrede, kao i saradnji privrede i obrazovanja i tome što su tehnološko znanje i razvoj u funkciji društva, mladi ljudi zaista ovde vide svoju šansu.

Startap i spinof kompanije koje budu planirane, ali i kompanije iz drugih delatnosti, mogu da daju ogroman doprinos gradu koji je poznat na mapi Srbije, ali i sveta, po ozbiljnom znanju tamošnjih studenata i učenika kada su u pitanju fizika, matematika i druge fundamentalne nauke, rekao je ministar.

On je ujedno podsetio na to da naredne nedelje u skupštinsku proceduru ulazi Predlog zakona o fondu za nauku, dodavši da će poseban fond za tu oblast biti prilika da se pokrene novi naučni ciklus.

Taj fond će imati ne samo sredstva resornog ministarstva, nego i drugih ministarstava i drugih delatnosti. Po uzoru na razvijene zemlje, pre svega američki NSF (Nacionalna fondacija za nauku) i druge evropske modele, privredna društva i preduzeća će ulagati u nauku, istakao je ministar, dodavši da Srbija može da postane zemlja kojoj će naučna istraživanja doneti dobrobit.

Polaganju kamena temeljca u Nišu prisustvovali su i rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić, direktorka kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Vest preuzeta sa sajta Vlade Republike Srbije


?>