Vesti

29 Decembar 2014, 15:29

Pola milijarde dinara bespovratne pomoći poplavljenim privrednicima


Obrenovac, 29. decembar 2014. godine. - Vlada Srbije usvojila je Državni program obnove privredne delatnosti na poplavljenom području kojim je za potrebe obnove i podsticaja privredne delatnosti u poplavljenim opštinama u Srbiji izdvojeno pola milijarde dinara iz budžeta. 

Program podrazumeva davanje bespovratnih novčanih sredstava mikro i malim privrednicima koji su 31. maja imali do 50 zaposlenih. Iznos bespovratne pomoći se utvrđuje u odnosu na broj zaposlenih i može iznositi od 240.000 do 600.000 dinara.

Program su danas privrednicima u Obrenovcu predstavili ministar privrede Željko Sertić, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević, norveški ambasador Nils Ragnar Kamsvag i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević rekao je da Državni program obnove privredne delatnosti podrazumeva dodelu bespovratne pomoći mikro i malim preduzećima zbog procene da je njima pomoć upravo najpotrebnija. On je kazao da će sredstva biti izdvajana za objekte, ali i sredstva za rad i robu koja je uništena tokom poplava.

''Samo za privredu u Obrenovcu, procena je da će biti izdvojeno oko 180 miliona dinara iz budžeta što je milion i po evra, a ako se uzme u obzir i pomoć privredi iz fondova Evropske Unije onda će ukupna pomoć iznositi oko 2 miliona evra'', rekao je Blagojević.

Blagojević je podsetio da je do sada za obnovu Obrenovca opredeljeno šest milijardi dinara, od čega je za pomoć porodicama čiji su objekti oštećeni u poplavama država obezbedila blizu dve milijarde dinara.

Ministar privrede Željko Sertić je rekao da očekuje da će oko 700 preduzeća dobiti jednokratnu pomoć na osnovu usvojenog državnog programa za pomoć privrednicima u poplavljenim područjima. On je podsetio da je na početku Vlada donela nekoliko programa, između ostalog i poseban program od milijardu dinara za koji su preduzeća ugrožena u poplavama mogla da apliciraju za sredstva i povoljne dugoročne pozajmice preko Fonda za razvoj.

''Za tu namenu na osnovu aplikacija preduzeća i privrednika iz Obrenovca izdvojeno je oko 100 miliona dinara'', rekao je Sertić.

Ambasada Norveške kroz Program “Finansijska podrška za sektor MSPP u Obrenovcu nakon poplava” izdvojila je pola miliona evra za pomoć privrednicima iz Obrenovca.

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag je rekao da je ova zemlja do sada izdvojila četiri miliona evra za rekonstrukciju javnih objekata, ali i da je pomagala i pokretanje poljoprivredne proizvodnje u poplavljenim područjima. On je istakao da će Norveška sa novih pola miliona evra pomoći male privrednike u Obrenovcu da ponovo stanu na svoje noge.

Predsednik Obrenovca Miroslav Čučković se zahvalio Vladi Srbije i Vladi Norveške na pomoći i naglasio da je u obnovu Obrenovca do sada investirano blizu šest milijardi dinara.