Vesti

06 Jul 2016, 16:06

Otvoren Sportsko kulturni centar Obrenovac


Obrenovac, 6. jul 2016. – Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Kraljevine Norveške Arne Sanes Bjornstad svečano su otvorili obnovljeni Sportsko kulturni centar u Obrenovcu, koji je bio jedan od najviše oštećenih javnih objekata tokom majskih poplava 2014. godine. 

Kraljevina Norveška izdvojila je 1,5 miliona evra za rekonstrukciju unutrašnjih prostorija Sportsko kulturnog centra i unapređenje njegove funkcionalnosti. Radovi su obuhvatili obnovu sportske dvorane, glavne i male pozorišne scene, galerije i biblioteke, a projekat obnove sporovela je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

 

Obnovu Sportsko kulturnog centra pomogla je i Fondacija CocaCola sa donacijom od 100.000 dolara za opremanje sportske hale i 35.000 evra za uređenje parka.


Premijer Vučić i ambasador Sanes Bjornstad obišli su prostorije Sportsko kulturnog centra i prisustvovali otvaranju izložbe, sportskom sajmu i koncertu, prvim aktivnostima u obnovljenom centru koji godišnje poseti oko 850.000 posetilaca.


„Pre dve godine, ovaj objekat bio je uništen, ali sad izgleda mnogo bolje nego pre poplava zahvaljujući našim norveškim prijateljima koji su izdvojili veliki novac. Više od 2,3 miliona evra, Kraljevina Norveška izdvojila je za obnovu objekata u Obrenovcu. Uz njih, veliku zahvalnost dugujemo i UNOPSu, bez koga bismo malo toga uradili u obnovi od posledica poplava“, rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.


„Uspešna obnova Sportsko kulturnog centra rezultat je napornog rada svih partnera, značajnog doprinosa opštine i visokog stepena profesionalnosti tima UNOPSa. U tesnoj saradnji sa Vladom Srbije, lokalnim vlasima i Evropskom unijom, Norveška je podržala rekonstrukciju ključne infrastrukture i pomogla malim preduzećima da ponovo počnu sa radom. Zadovoljstvo mi je što smo mogli da pomognemo, jer prijatelji pomažu jedni drugima u nevolji“, rekao je ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad.


„Ovo je veliki dan za Obrenovac, jer Sportsko kulturni centar sada je ponovo vraćen deci i publici zahvaljujući pomoći Kraljevine Norveške“, rekao je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.


Obnova Sportsko kulturnog centra Obrenovac omogućiće ponovni rad sportske dvorane koja može da primi 1.750 posetilaca, glavne pozorišne scene za predstave, kao i izložbene galerije. Osobe sa invaliditetom sada imaju pristup sadržajima Sportsko kulturnog centra, dok će unapređenje postojećih sistema omogućiti lakše i efikasnije održavanje unutrašnjih prostorija i smanjenje troškova.