Vesti

08 Jun 2018, 15:08

Otvoren rekonstruisani dečji vrtić "Lane" na Zvezdari


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević prisustvovali su danas otvaranju rekonstruisanog vrtića „Lane” na Zvezdari u koji je Vlada Republike Srbije uložila 33 miliona dinara kroz Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima  Marko Blagojević kazao je da je cilj rekonstrukcija što više takvih objekata širom Srbije. 

 

– Radi se više stotina ovakvih objekata u 89 gradova i opština, imamo gotove objekte baš kao što je ovaj i radimo ih tako da izgledaju kao potpuno novi, funkcionalni, bezbedniji i energetski efikasniji nego ranije. Taj posao započeli smo pre godinu i po dana i trajaće sve dok i poslednji objekat ne bude obnovljen – kazao je Blagojević, ističući da se ne pravi razlika da li se objekti nalaze u seoskim ili gradskim sredinama.

 

On je rekao i da sa Gradom Beogradom postoji izuzetno dobra saradnja te da je u pripremi još 17 sličnih projekata.

 

Vesić je istakao da je uvek veliko zadovoljstvo kada se obnovi i otvori novi vrtić jer su Gradu Beogradu deca prioritet. 

 

– Rekonstrukcija ovog vrtića je primer kako zajedno rade Vlada Republike Srbije i Grad Beograd i kako zajedno možemo da uradimo neke korisne stvari. Rekonstrukciju ovog vrtića finansirala je Vlada Republike Srbije kroz Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima i uložili su 33 miliona dinara. To je omogućilo da ovaj vrtić, koji je otvoren 1979. godine i u koji ide 177 dece, sada izgleda kao nov – istakao je Vesić.


On je dodao da je na objektu sve zamenjeno, od vodovoda i kanalizacije do instalacija, a da će grad obezbediti nov nameštaj.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak ponovio je da je jedan od primarnih ciljeva grada da u naredne četiri godine Beograd postane grad koji neće imati liste čekanja kada je u pitanju boravak dece u vrtićima, ali i adaptacija i izgradnja novih vrtića.

– Danas vidimo kako izgleda ovaj rekonstruisani vrtić i želimo da ih u narednom periodu bude što više i da, uz izgradnju novih, podignemo kvalitet boravka dece u državnim predškolskim ustanovama. Danas imamo 58.500 dece u državnim vrtićima, pored toga još 14.500 dece u privatnim vrtićima, imamo projekat mreže škola u kojima postojeće slobodne prostore adaptiramo u prostore za boravak dece predškolskog uzrasta i nastojimo da i sve druge pogodne, a slobodne prostore renoviramo i dođemo do novih mesta – kazao je Slavko Gak.

Događaju su prisustvovali gradski podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević, predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović i direktorka PU „Zvezdara” Snežana Perović.


?>