Vesti

20 Oktobar 2016, 16:20

Otvoren „Most prijateljstva“ u Krupnju


20. oktobar 2016. Krupanj - Na reci Likodri u Krupnju otvoren je „Most prijateljstva Srbije i Kuvajta“ izgrađen nakon poplava koje su ovu opštinu pogodile u maju 2014. godine.

Svečanom otvaranju mosta prisustvovao je ambasador Kuvajta u Srbiji, NJ.E. Jusuf A. Abdulsamad (Yousef A.Abdulsamad), direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Marko Blagojević, generalni menadžer Crvenog polumeseca Kuvajta Abdul Rahman Al-Oun, kao i predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović.

Za izgradnju dva mosta, na rekama Likodra i Bogoštica izdvojeno je više od 260.000 evra, a sredstva su obezbeđena iz donacije Društva Crvenog polumeseca Kuvajta – Države Kuvajt (229.000 evra) i Fonda solidarnosti Evropske unije (oko 31.900 evra).

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević rekao je da je država Kuvajt u protekle dve godine pružila značajnu pomoć Srbiji, podsećajući da je upravo 25 prvih kuća u Obrenovcu izgrađeno sredstvima iz donacije ove zemlje.

„Samo posredstvom Kancelarije je nakon poplava u obnovu Krupnja uloženo više od 11 miliona evra. Rekonstruisan je put Krupanj-Korenita i Krupanj-LJubovija, a završava se i sanacija jalovišta u Kostajniku, u šta je uloženo oko dva miliona evra iz Evropske unije. U Krupnju je, osim ova dva, izgrađeno još pet mostova, uloženo je u obnovu infrastrukture, sanaciju klizišta, a 1,5 miliona evra utrošeno je u izgradnju nasipa oko rečnih korita i četiri brane. Obnovljen je stacionar, ambulanta u Beloj Crkvi, a spremamo se za obnovu krupanjskog Doma zdravlja“ – rekao je Blagojević.

Ambasador Kuvajta NJ.E. Jusuf A. Abdulsamad je istakao da je dosadašnja saradnja rezultat iskrenog prijateljstva dve države i dva naroda, koji i ubuduće treba da pomaže jedan drugome.

„Nadam se da će meštanima ovaj most znatno olakšati život posle svega što su preživeli tokom poplava. Kuvajt je srećan kada može da pomogne svojim prijateljima i zato je naša država 2014. godine od UN dobila titulu svetskog centra za humanitarni rad“, istakao je ambasador.


?>