Vesti

28 Januar 2016, 17:28

Otvoren most na Resavi kod Svilajnca


Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Bnedikt, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, danas su, simboličnim presecanjem vrpce, pustili u saobraćaj novi most preko reke Resave na lokalnom putu Jasenovo - Subotica. 

Novi most vredan 40 miliona dinara, sada povezuje dva sela u opštini Svilajnac, kao i opštine Svilajnac i Despotovac, a stari i oštećeni most koji je doprineo izazivanju poplava biće uskoro srušen. Most je izgrađen u selu Subotica, dugačak je 35 metara, širok šest i izgrađen je sredstvima iz Fonda solidarnosti EU. 


Pomoć EU u obnovi Svilajnca od posledica poplava do sada je procenjena na oko 5,9 miliona evra kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i IPA 2014, kao i projekte koji su finansirani kroz Fond solidarnosti.


"Poplave u ovom kraju izazvale su mnogo štete i patnje, i veoma mi je drago što je Evropska unija mogla da pomogne stanovnicima Svilajnca kada im je to bilo najpotrebnije, kroz obnovu mostova, škola i privatnih kuća. Uskoro u ovoj opštini počinju i projekti prevencije poplava, uređenjem rečnih tokova, da bi moguće poplave u budućnosti bile sprečene", rekao Benedikt na svečanosti.

 


Marko Blagojević je istakao da je Evropska unija najveći donator Srbiji za obnovu od poplava i izgradnju sistema zaštite.


"Izgradnja mosta preko Resave pokazuje činjenicu da je Srbija kandidat za članstvo u EU, jer nam je omogućen pristup evropskim fondovima. Novi most u Svilajncu predstavlja deo procesa regulacije reke Resave, koji će zaštititi domaćinstva u selu Subotica od mogućih poplava u budućnosti", rekao je Blagojević.


Izgradnja mosta je prvi uslov za regulaciju reke Resave, koja je u maju 2014. godine Svilajncu nanela ogromne štete, a i regulaciju finansira EU sa 2,7 miliona evra, izjavio je Milanović.


Puštanju u saobraćaj mosta prisustovalo je oko 200 meštana Subotice. Otvaranju mosta prethodio je obilazak Srednje škole „Svilajnac“, čija su dva objekta – Gimnazija i kabineti Tehničke škole - obnovljeni i opremljeni uz pomoć Evropske unije u vrednosti od 120.000 evra tokom prošle godine kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji. Kroz Fond solidarnosti EU, u toku je rekonstrukcija i trećeg objekta ove ustanove - Mašinske škole - koja je počela ovog meseca.


?>