Vesti

12 Decembar 2014, 08:12

Osnovna škola „Posavski partizani“ rekonstruisana uz podršku Evropske unije


Osnovna škola „Posavski partizani“ u Obrenovcu, koja je teško oštećena u majskim poplavama, uspešno je rekonstruisana sredstvima Evropske unije kroz Program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji. Školu su danas zvanično otvorili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Aleksandar Vučić i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

Osnovna škola „Posavski partizani“ u Obrenovcu, koja je teško oštećena u majskim poplavama, uspešno je rekonstruisana sredstvima Evropske unije kroz Program pomoći poplavljenim područjima u Srbiji. Školu su danas zvanično otvorili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Vlade Aleksandar Vučić i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

 

Osnovna škola Posavski partizani rekonstruisana uz podršku Evropske unije

 

Celo prizemlje zgrade Osnovne škole u kojem se nalaze kabineti, učionice, hol i sala za fizičko vaspitanje bilo je potopljeno , a voda je pričinila veliku štetu. Evropska unija uložila je 160.000 evra u obnovu i nabavku školskog nameštaja, a radovi su obuhvatali zamenu dotrajalih električnih instalacija, malterisanje, uređenje zidova i podova, obnovu stolarije i sportskog poda u sali.

 

„Zahvaljujući podršci Evropske unije, naša deca ponovo imaju adekvatne uslove u školi, u kojoj će učiti kako da postanu dobri ljudi. Kada nas je nesreća zadesila, videli smo na koga možemo da računamo“, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

 

„Evropska unija pomogla nam je mnogo u obnovi posle majskih poplava, a škola „Posavski partizani“ jedna je od najbolje uređenih u Beogradu. Đaci treba sada da se dokažu i da nastave vredno da uče“, rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

 

„Drago mi je što mogu da vidim uspeh našeg zajedničkog rada na renoviranju Osnovne škole „Posavski partizani“, koja je pretrpela veliku štetu tokom majskih poplava. Posebno je važno što đaci više neće morati da pohađaju nastavu u tri smene. Evropska unija uložila je velika sredstva u obnovu ukupno 14 škola, u poplavljenim područjima. Nastavićemo sa podrškom u obnovi, a u sledećoj fazi finansiraćemo preventivne mere da se poplave više ne bi događale“, rekao je ambasador Evropske unije Majkl Devenport.

 

Osnovna škola Posavski partizani rekonstruisana uz podršku Evropske unije Osnovna škola Posavski partizani rekonstruisana uz podršku Evropske unije

 

Evropska unija izdvojila je više od 860.000 evra za rekonstrukciju i opremanje pet obrazovnih ustanova u Obrenovcu – osnovnih škola „Posavski partizani“, „Jovan Jovanović Zmaj“ i „Jefimija“, kao i Poljoprivredno-hemijske i Tehničke škole – dok su izrađene neophodne geomehaničke studije i geodetska istraživanja za obnovu teško oštećene Gimnazije. Oprema za kabinete i učila trebalo bi da budu isporučena početkom sledeće godine, a tokom prve polovine 2015, biće obnovljena stara zgrada Tehničke škole i izrađen glavni projekat za obnovu Gimnazije.

 

„Posle teškog perioda od sedam meseci, učenici i nastavnici dočekali su da ponovo rade i uče u dve smene, zahvaljujući podršci EU i naše države“, rekla je direktorka škole „Posavski partizani“ Vesna Ješić.

 

Osnovna škola Posavski partizani rekonstruisana uz podršku Evropske unije

 

Otvaranju škole prisustvovali su i ministar prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja Srđan Verbić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar privrede Željko Sertić, ministar odbrane Bratislav Gašić, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

 

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, LJubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.