Vesti

04 Decembar 2018, 15:04

Opredeljeno 186 miliona dinara za rekonstrukciju brane Busur


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović danas je, zajedno sa generalnim direktorom JVP „Srbijavode“ Goranom Puzovićem, zamenicom direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, Sandrom Nedeljković i predsednikom opštine Petrovac na Mlavi Duškom Nedinićem, obišao prvu fazu radova na brani Busur.

Tokom obilaska radova na brani, koja je u junu pukla i poplavila 20 naselja u opštini Petrovac na Mlavi, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je vreme da se o vodoprivrednim objektima vodi računa pre štetnih događaja. 


“Reka Busur napravila je velike štete na svom nizvodnom delu, imali smo oštećenu branu i u proteklih nekoliko meseci radili smo pripremu za radove koji će trajati narednih meseci. Ovo više neće izgledati kao ranije već će biti znatno unapređeno sa svim pregradama koje postoje po brdima okolo, a njih će biti 12. One bi trebalo da zaustave svu vodu i mulj kako bi zaštitili sve ono što se nalazi nizvodno, pre svega mislim na selo Tabanovac i Busur”, rekao je Nedimović.


On je napomenuo da građani uglavnom nisu svesni koliko su značajni ovi vodoprivredni objekti u smislu zaštite. Kao primer naveo je školu u Burovcu i Krviju koje su pretrpele veliku štetu od poplava, a za njihovu sanaciju potrebno je 2,5 miliona evra.


“Što se tiče pomenutih škola zahvalni smo Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima koja je pripremila programe i vrlo brzo intervenisala kod lokalne samouprave, koja je pomogla u projektima i mi danas imamo dve škole koje će biti energetski efikasne, potpuno unapređene, a za to je izdvojeno nešto više od milion evra, istakao je Nedimović.
Radovima će biti obuhvaćena i regulacija vodotokova prvog i drugog reda kako bi se sprečile gotovo redovne poplave u ovom kraju. Radove na brani u vrednosti od 186 miliona dinara finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.


„Projekat obhvata kompletnu rekonstrukciju brana, izgradnju četri pregrade koje će zaustaviti mulj i sistem drugih antierozivnih mera koje će obezbediti stabilnost i funkcionalnost ovog objekta.Paralelno sa ovim radimo i regulaciju kroz kompletno selo, nekih 600 metara, gde potpuno menjamo karakteristike reke koja protiče kroz selo. Samim tim utičemo i na bezbednost ljudi koji žive u Petrovcu”, naglasio je Goran Puzović, direktor JVP „Srbijavode“.
Predsednik opštine Petrovac na Mlavi, Duško Nedinić, podsetio je da su opštinu Petrovac na Mlavi u poslednjih 20 godina zadesile tri velike i nekoliko malih poplava i istakao:


“Ovi radovi doprineće da građani opštine mirnije spavaju. Nadam se da će sva ova rešenja koja nudi struka učiniti da ne budemo više nikada u problemima u kojima smo bili.”


?>