Vesti

23 Februar 2015, 15:23

Obnovljene škole u Trsteniku


Trstenik, 23. februara - Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag i direktor Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević obišli su danas osnovne i srednje škole u Trsteniku, koje su nakon majskih poplava obnovljene sredstvima Vlade Norveške u vrednosti oko 135.000 evra. 

Ambasador Kamsvag rekao je da mu je drago što vidi da je novac uložen na dobar način, te da su škole kvalitetno obnovljene. On je istakao da će se izgradnjom nove kotlarnice u školi u Grabovcu doprineti manjem zagađenju ali i smanjenju troškova za energente koje snosi opština.


Vlada Norveške je u sanaciju kotlarnice područnog odeljenja Osnovne škole "Miodrag Čajetinac - Čajka", koja je tokom majskih poplava danima bila pod vodom, uložila više od 35.000 evra i omogućila da se 50 učenika ove škole vrati u svoje učionice. Za sanaciju fiskulturnih sala gimnazije "Vuk Karadžić" i Tehničke škole u Trsteniku, uloženo je više od 100.000 evra.

Ukupna šteta od majskih poplava u opštini Trstenik iznosi preko 550 miliona dinara.
Nakon završenih radova na rekonstrukciji krova i sala, više od 1.000 đaka i članova različitih sportskih klubova, koji ove sale koriste, moći će da se vrate svojim redovnim aktivnostima.

Osnovne i srednje škole obnovljene su sredstvima Vlade Norveške uz posredovanja lokalne samouprave, ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima.

Ukazavši da Srbija puno duguje Norveškoj, Blagojević je rekao da je 4,5 miliona evra doprinos norveske vlade Srbiji za sanaciju objekata nakon poplave.

"To Norvešku svrstava među tri najveća bilateralna donatora nakon poplava u Srbiji", istakao je on.

Blagojević je dodao da je u Trstenuku obnova oštećenih objekata nakon poplava poprilično odmakla, da su svi objekti već sanirani i da je isplaćena pomoć za 13 porodica kojima su domovi uništeni u poplavama.

Predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić rekao je da je u toj opštini sanirano više od 90 odsto štete na infrastrukturi koja je nastala u poplavama.

"Uz pomoć opštine, građana, vlade i donatora izgrađena je putna infrastruktura, završavamo radove na izvorištu za vodosnabdevanje, ali i objekte i kuće u Trsteniku", rekao je Aleksić.

Posredne posledice obilnih majskih poplava u opštini Trstenik pretrpeli su i drugi javni objekti. Ukupna šteta majskih poplava u opštini Trstenik iznosi više od 550 miliona dinara.

Pored ambasadora Ragnar Kamsvaga i Blagojevića Trstenik su obišli i pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zoran Kostić i menadžer projektno-operativnog centra UNOPS-a u Srbiji, Grem Tindal.
 


?>