Vesti

10 Mart 2015, 22:10

Obnova škole ne bi bila moguća bez saradnje


Obrenovac, 10. marta - Podsekretarka UN i direktorka Kancelarije UN za projekne usluge Grete Faramo i direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević obišli su danas obnovljenu Poljoprivredno-hemijsku škole u Obrenovcu.

Direktorka Faramo je istakla kako obnova nakon prošlogošnjih poplava ne bi bila moguća bez saradnje sa nacionalnim i lokalnim vlastitima, direktorom škole, nastavnicima i svim donatorima.

Ona je učenicima škole u Obrenovcu poručila dajoj je veliko zadovoljstvo što ih ponovo vidi u njihovoj školi, uz ocenu da je teško poverovati da je pre manje od godinu dana ta škola bila pod vodom.

Faramo je dodala da je veoma ponosna što, kao izvršna direktorka UNOPS-a (Kancelarije UN za projektne usluge), vidi dobru saradnju UN, lokalnih vlasti i direktora škole koji su uspeli da osmisle plan kako bi se sve što pre vratilo u normalu.

"Vi predstavljate budućnost ovog regiona i značajno je da vam se obezbedi pravo okruženje za obrazovanje i sticanje novih veština. Videla sam obnovljene učionice, novu opremu i ono što je najbitnije, videla sam mlade ljude željne znanja i zato moram da kažem da je ovo za mene bio jako dobar dan", rekla je ona.

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković istakao je da je otac Grete Faramo bio začetnik srpsko-norveškog prijateljstva izgradnjom Kuće prijateljstva u Gornjem Milanovcu.

On je naglasio da je od izuzetnog značaja zahvaliti se na ogromnim sredstvima koje su opredelili EU i OEBS, pre svega za povratak dece u škole i za izgradnju kuća.

Čučković je dodao da je "kruna saradnje" podrška UN za skup projekat koji, kako je rekao, jedini može da pruži mogućnost da to bude trajno bezbedan grad, a to je izgranja trajnog sistema odbrane u svih osam okolnih opština.

"Veliku zahvalnost dugujemo UN i gospođi Faramo što je prepoznala glavne interese za ovim projektom, jer uložene milione evra prva naredna kiša može da upropasti i to je nešto što ne smemo da dozvolimo" naglasio je Čučković.

Direktor Poljoprivredno-hemijske škole Dragoljub Zlatanović rekao je da nema većeg zadovoljstva nego kada učenici i nastavnici za manje od godinu dana mogu da opet budu u suvom, toplom, čistom i opremljenom objektu.

"Da nije bilo UNOPS-a ne bismo ovako brzo mogli da imamo uslove kakve savremni učenik zaslužuje, odnosno da nastavimo pravljenje škole po meri učenika", rekao je on.

Zlatanović je dodao da će škola i dalje osnaživati obrazovanje kroz druge projekte, naglasiviši da je u obnovu škole uloženo oko 70.000 evra.