Vesti

29 Jul 2017, 11:29

Obnova škola prioritet


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je dvodnevnu posetu Nišavskom i Pirotskom okrugu obilaskom radova na rekonstrukciji Osnovne škole "8. septembar" i Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Mladost" u Pirotu. Predsednik je nakon obilaska škola rekao da je na jugu Srbije do sada uloženo između 14 i 15 miliona evra u javne objekte, obrazovne i zdravstvene ustanove. 

On je istakao da je država u obnovu tih škola uložila oko 800.000 evra, odnosno 65 miliona dinara za "8. septembar" i 32 miliona dinara za "Mladost".


"Ogromni su radovi u pitanju. Škola 'Mladost' je posebno interesantna, jer okuplja decu sa posebnim potrebama, 150 njih. Ovde se izvode sveobuhvatni radovi. ", rekao je Vučić.


Vučić je najavio da će se u obnovu škola ulagati što je moguće više, jer, kaže, kada deca idu u nove škole, sa uređenim prostorijama i čistim toaletima, onda imaju više motiva da uče i bolje su stimulisani da rade.


"Mi ćemo sa ovim poslom nastaviti i u Dimitrovgradu. Mislim da skoro milion evra ide u obnovu tamošnje škole. To je jedna sveobuhvatna, ozbiljna rekonstrukcija, to su obnove koje se obavljaju posle 40, 50, 60 godina", rekao je on.


Veoma je, kaže, srećan što jedan veliki, društveni projekat obnove škola i zdravstvenih ustanova, daje rezultate.


"Upornošću i dobrim radom Kancelarije za javna ulaganja, uz odličnu saradnju sa lokalnim samoupravama širom Srbije, sve to daje dobre rezultate za našu decu, škole, obdaništa, bolnice, domove zdravlja, i sve druge objekte od vitalnog značaja za građane", naznačio je predsednik Srbije.


Na Osnovnoj školi "8. septembar" izvode se radovi na fasadi i unutrašnjosti škole. Prema rečima direktorke Olgice Najdanović, rekonstruiše se skoro sve - krov, fasada, električne instalacije, izvode se unutrašnji radovi, renovira se i svlačionica koja je poslednji put adaptirana 1974. godine, a radi se i osvetljenje. Direktorka očekuje da će unutrašnji radovi biti završeni do početka nove školske godine.


Pored toga, radi se i rekonstrukcija dvorišta ispred škole, kaže Najdanović, a sve to će mnogo značiti za učenike budući da će imati lepši ambijent za učenje i boravak u školi. Osnovna škola ima 1.182 učenika, u matičnoj školi ima 38 odeljenja, kao i 14 isturenih.


Sa predsednikom je radove na obnovi škola obišao i direktor Kancelarije za urpavljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

 

Izvor: Tanjug


?>