Vesti

27 Januar 2016, 15:27

Norveška i Evropska unija obnovile Gimnaziju u Obrenovcu


Gimnazija u Obrenovcu, čiju su obnovu od posledica poplava finansirale Kraljevina Norveška i Evropska unija sa 625.000 evra, svečano je otvorena danas.

Kraljevina Norveška izdvojila je 462.000 evra za unutrašnju rekonstrukciju, kupovinu nameštaja i učila. Građevinski radovi obuhvatali su malterisanje i krečenje zidova, postavljanje podova i keramičkih pločica, zamenu stolarije i nabavku nameštaja. Zamenjene su električne instalacije i podstanica za grejanje, a radijatori su popravljeni.


„Veoma mi je drago što imam priliku da vidim da zgrada Gimnazije izgleda bolje nego pre poplava, a da đaci imaju bolje uslove za obrazovanje. Norveška pomaže prijateljima kada im je najpotrebnije, pa je tako Srbiji odmah uputila pomoć u oporavku od posledica poplava“, rekao je ambasador Norveške u Srbiji, Arne Sanes Bjornstad (Arne Sannes Bjørnstad).


Evropska unija finansirala je sa 163.000 evra izradu neophodne geomehaničke studije, geodetskog istraživanja i izradu glavnog projekta za obnovu ovog objekta, a potom i obnovu fasade, krova i nabavku nameštaja.


„Zajedno smo uložili napore da rekonstruišemo zgradu Gimnazije, i bez zajedničkih zalaganja ne bismo ostvarili ovako dobar rezultat. Evropska unija obnovila je šest škola u Obrenovcu, izgradnja nove škole u naselju Poljane privodi se kraju, a nastavljamo sa pružanjem pomoći za obnovu oštećenih domaćinstava, malim preduzećima i poljoprivrednicima. Što je najvažnije, Evropska unija finansiraće i projekte prevencije poplava u Obrenovcu, da bi opština bila zaštićena od sličnih katastrofa u budućnosti“, izjavio je ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.


Gimnazija u Obrenovcu pretrpela je najveća oštećenja među svim obrazovnim ustanovama u ovoj opštini tokom poplava u maju 2014. godine. Zbog sleganja tla, podna ploča je potonula u delovima prizemlja, a pukotine su se pojavile na fasadi i unutrašnjim zidovima. Poplavni talas uništio je i 15 učionica, salu za fizičko vaspitanje, električne, vodovodne i telefonske instalacije.


„Gimnazija čini srce ove opštine, a pomoć za njenu obnovu stigla je čak i kada više nije bila u fokusu javnosti. Ovu školu prošlog septembra upisalo je 120 đaka, što je maksimalan kapacitet i predavlja nadu za Obrenovac“, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.


Gimnazija u Obrenovcu sa više od 500 učenika, učenica i profesora sada ponovo ima normalne uslove za učenje i rad, a objektu je unapređena energetska efikasnost.


„Obnovom Gimnazije, završena je rekonstrukcija svih škola u Obrenovcu koje su bile pogođene poplavama. Odmah nakon poplava, mislili smo da ova zgrada nikada više neće biti u funkciji, ali zajedničim naporima uspeli smo da joj vratimo život“, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.


„Veliku zahvalnost dugujemo Kraljevini Norveškoj i Evropskoj uniji bez kojih ne bismo uspeli da omogućimo savremene uslove za učenje i rad našim đacima i profesorima“,

rekao je direktor Gimnazije u Obrenovcu Ivica Protić.


?>