Vesti

12 Avgust 2014, 15:12

Nema dvostruke pomoći iz javnih sredstava


Direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević kaže za RTS da će građani koji su od opštine već dobili novac za obnovu kuća oštećenih u poplavama od Vlade dobiti samo razliku do sume koja im pripada na osnovu kategorizacije.

 

Marko Blagojević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da vlasnici objekata oštećenih u poplavama, prema odluci Vlade, ne mogu dva puta dobiti pomoć iz javnih sredstava.

 

"Ukoliko je opština već pomogla građanima, mi ćemo nadoknaditi razliku. Mi moramo da se vodimo onim što u programu piše, a to je da će Kancelarija isplatiti razliku novca", kaže Blagojević.

 

Isplata novca građanima iz sredstava lokalne samouprave ispraznila je opštinske kase, ali Blagojević napominje da Kancelarija ne može da nadoknadi taj novac. To je problem koji opštine moraju da reše sa Vladom, poručuje Blagojević.

 

Na pitanje kako rešiti problem kada se na jednom placu nalazi više poplavljenih kuća, a dobija se odšteta samo za jednu, Blagojević ističe da je na opštinama da pronađu rešenje za takav problem.

 

Sa druge strane, vlasnici više potopljenih objekata, mogu dobiti pomoć za obnovu samo jednog. 

 

"Mi moramo da se koncentrišemo na centralni objekat u kojem ljudi žive. Nećemo isplaćivati štetu za sve objekte, već samo za onaj u kojem se živi", ponavlja Blagojević.

 

Počela isplata pomoći poplavljenima

 

Neophodno je utvrditi koji je to zaista objekat u kojem je čovek živeo pre majskih poplava, ali Blagojević napominje da ima mnogo opcija za rešavanje takvih situacija. Sve zavisi od lokalne samouprave.

 

Blagojević potvrđuje da su nerešena pravna pitanja kamen spoticanja u bržoj dodeli pomoći.

 

"Ono što je potrebno jeste da bude utvrđena veza između osobe koja je vlasnik i objekta", kaže Blagojević.

 

Svestan je da postoji više građana kojima su poplave uništile dokumenta kao dokaz o vlasništvu kuće.

 

"Pratimo situaciju pomno. Videćemo u kojoj meri ima takvih slučajeva u populaciji kojoj treba nadoknaditi štetu", kaže Blagojević i ponavlja da postoji više načina da se vlasništvo nad objektom dokaže – kupoprodajni ugovor, ugovor o doživotnom izdržavanju ili testament.

 

Naveo je primer opština u kojima lokalne vlasti kontaktiraju sudove i urgiraju da se neki predmeti brže završe, kako bi mogla da budu izdata rešenja za dodelu pomoći.

 

Blagojević kaže da je saglasan sa predsednikom Nikolićem, koji nije zadovoljan tempom obnove.

 

Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja ima dovoljno kapaciteta, ali je neophodno da se ceo proces ubrza, zaključio je Blagojević.

 

Izvor: Radio Televizija Srbije


?>