Vesti

02 Oktobar 2018, 10:02

Modernizacija zdravstvenog sistema jedan od prioriteta Vlade


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas, zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, obnovljenu zgradu hirurgije Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu, u čiju je rekonstukciju i opremanje uloženo više od 14 miliona evra.

Obilasku rekonstruisanog dela bolnice, koja je stradala u velikom požaru 2009. godine, prisustvovali su i guverner Razvojne banke Saveta Evrope Rolf Venzel i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Brnabić je tom prilikom navela da je za obnovu KBC "Dr Dragiša Mišović " Vlada Srbije, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, izdvojila više od 14 miliona evra i to za rekonstrukciju približno 3,4 miliona evra, dok je za nabavku opreme, izvojeno oko 10,5 miliona evra.

Premijerka je naglasila da je najveći deo posla urađen za manje od godinu dana i istakla da obnova ove ustanove potvrđuje da je modernizacija zdravstvenog sistema jedan od prioriteta ove Vlade, koja je još jednom pokazala da završava započete projekte.

Predsednica Vlade je izrazila zahvalnost Turskoj i Sjedinjenim Američkim Državama na donacijama koje su pomogle radove na dva sprata bolnice, ali i Razvojnoj banci Saveta Evrope, koja je omogućila najveći deo sredstava za rekonstrukciju.

Prema njenim rečima, cilj kojem Vlada teži je da omogući pouzdan i moderan zdravstveni sistema u svim delovima Srbije, zbog čega je ulaganje u zdravstvo značajno povećano, pa se mnogo intenzivnije nego ranijih godina radi na obnovi infrastrukture i nabavci opreme.

 

Lončar je istakao da je današnje otvaranje potpuno rekonstruisane klinike KBC "Dr Dragiša Mišović", još jedna u nizu potvrda da se danas u zdravstvo Srbije ulaže više nego ikada pre.

On je naveo podatak da je iz budžeta Ministarstva zdravlja, za izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova ove i prošle godine izdvojeno 4,2 milijarde dinara, dok je na primer 2007. i 2008. godine to izdvajanje bilo 1,7 milijardi dinara.

Ministar je podsetio na to da su ukupna ulaganja u zdravstveni sistem Srbije po svim osnovama - budžet, krediti, projekti, u periodu od 2008. do 2012. godine iznosila 46 miliona evra, a od 2014. do 2018. godine to izdvajenje povećano je na ukupno 176 miliona evra.

On je rekao da je za manje od dve godine završena potpuna rekonstrukcija 71 objekta primarne zaštite, odnosno domova zdravlja i ambulanti, a uloženo je 1,13 milijarde dinara iz budžeta.

Razlika je očigledna i jasna, kao i naša namera da zdravstveni sistem dodatno unapredimo i razvijamo, pružajući građanima kvalitetne zdravstvene usluge u novim i renoviranim zdravstvenim ustanovama, nabavljajući najsavremeniju medicinsku opremu i aparate, dodao je Lončar.

U izgradnju i opremu Kliničkog centra u Nišu, prvog završenog kliničkog centra u Srbiji, uloženo je približno 50 miliona evra, dok su u planu radovi na kliničkim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.


?>