Vesti

07 Decembar 2014, 14:07

Meštanima Krupnja uručeni ključevi novih kuća


KRUPANJ, 7. decembar 2014. godine – Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić , direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević i zamenica stalnog koordinatora UNDP u Srbiji Steliana Nedera uručili su danas ključeve 17 novoizgrađenih kuća za stanovnike Krupnja čiji su domovi uništeni u majskim poplavama, i tom prilikom istakao da će do kraja godine biti podignuto još deset kuća koje se grade sredstvima EU.

Premijer je je nakon obilaska novoizgrađenih domova, čiji su projekat izgradnje finansirali Ujedinjeni Arapski Emirati, a radove sproveo UNDP, ukazao na to da se u Srbiji gradi još 218 kuća za stradale u poplavama, koje će biti završene do kraja decembra.

 

On je naveo da je u našoj zemlji izdato ukupno 305 rešenja za izgradnju novih domova, dok je za 87 domaćinstava isplaćena pomoć u novcu.

 

Meštanima Krupnja uručeni ključevi novih kuća
Foto: Tanjug

 

Predsednik Vlade je izrazio zadovoljstvo zbog ogromnog posla koji je obavljen u Krupnju, kao i zbog činjenice da je trošenje sredstava koja su država i donatori izdvojili za obnovu bilo transparentno.

 

Vučić je naveo da je kompanija "Telekom Srbija" investirala 10 miliona dinara za obezbeđivanje svojih usluga za 1.356 stanovnika Krupnja koji nisu mogli da ih koriste, dok će u narednom periodu biti uloženo novih 100 miliona dinara.

 

Prema njegovim rečima, javna preduzeća "Elektroprivreda Srbije" i "Elektromreža Srbije" takođe su učinila sve što je u njihovim mogućnostima kako bi olakšala život meštanima ovog grada.

On je napomenuo da u ovoj opštini još preostaje rešavanje problema klizišta u dva naselja, koji će biti saniran u saradnji sa ekspertima za tu oblast.

 

Istovremeno, Vučić je najavio da će naredne sedmice biti uručeni ključevi više od 100 kuća za stanovnike Obrenovca, uz ocenu da je preostalo da se završi još ispumpavanje vode iz Zapadne Tamnave za 1,3 metra, kao i obnavljanje proizvodnje i mašina u Kolubari.

 

Kad se obnovi proizvodnja uglja u Kolubari, onda će u potpunosti biti uspostavljena proizvodnja električne energije, objasnio je premijer i izrazio očekivanje da će pre Nove godine biti obnovljena proizvodnja 10.000 tona uglja.

 

Ogromne su i teške posledice poplava koje su zahvatile našu zemlju, ali mislim da smo sa tom katastrofom, sa kojom se decenijama nismo suočili, dobro, pošteno i odgovorno izašli na kraj, zaključio je Vučić.

 

Predsednik Opštine Krupanj Rade Grujić izrazio je zahvalnost finansijerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Programu UN za razvoj (UNDP), kao i Vladi Srbije i Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja. Grujić je naveo da UNDP izvodi još jedan projekat čija će izgradnja početi za nekoliko dana, a reč je o pregradama na bujičnim tokovima.

 

Zamenik stalnog koordinatora UNDP u Srbiji Steliana Nedera poručila da će ovaj program Ujedinjenih nacija nastaviti sa akcijama kako bi se kod Krupnja izgradile brane koje će sprečiti eventualne nove poplave.

 

Uzbuđenje zbog useljenja u novu kuću nije mogao da sakrije Dragan Cvetinović, kojem je klizište letos srušilo kuću i njegovu tročlanu porodicu ostavilo bez krova nad glavom. Kako je za rekao, nova kuća površine 80 metara kvadratnih nalazi se na mnogo boljoj lokaciji nego prethodna, a posebno je zadovoljan kvalitetom njene izrade.

 

"Kada smo saznali da smo dobili kuću to je bio neverovatan osećaj. Posle rođenja našeg sina ovo je najlepše što je moglo da nam se dogodi", rekao je Cvetinović.

 

Meštanima Krupnja uručeni ključevi novih kuća
Foto: RTS

 

Draganove emocije podelile su njegove, sada prve, komšije, Radivoje Milanović sa suprugom i ćerkom.

Milanović je, kako je objasniio, svakodnevno gledao izvođenje radova i najviše je zadovoljan, poput Cvetinovića, kvalitetom izrade i dobrom izolacijom. On je današnji dan opisao jednom rečju - "neopisivo":

 

"Kada sam saznao da sam dobio kuću kao da sam se ponovo rodio", rekao je Radivoje.

 

Uručenju ključeva prisustvovali su i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, predstavnici Ambasade UAE u Srbiji i brojni građani