Vesti

11 Decembar 2017, 15:11

Mađarska Vlada donirala 274.000 evra za prevenciju od poplava


Ambasador Mađarske NJ.E. dr Atila Pinter prisustvovao je danas, na crpnoj stanici „Stari Fenek“, postavljanju poslednje od osam pumpi za prevenciju od poplava iz donacije Republike Mađarske. Vlada Mađarske donirala je Vladi Republike Srbije 274.000 evra za kupovinu osam pumpi za prevenciju (šest mobilnih i dve stabilne pumpe). 

Ambasador Mađarske NJ.E. dr Atila Pinter istakao je da su međunarodna razvojna saradnja i humanitarna pomoć važna komponenta mađarske spoljne politike i spoljnih odnosa, posebno u oblasti borbe protiv negativnih efekata klimatskih promena.

 

„Od osam pumpi kupljenih iz donacije koju je pružila Mađarska, pet mobilnih pumpi je već poslato u gradove kao što su Šabac, Smederevska Palanka, Požarevac i Kraljevo, gde će pomoći da, opštine najteže pogođene poplavama 2014. godine, u buduće raspolažu adekvatnom zaštitom od poplava“, istakao je Atila Pinter.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomoćnik direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Neda Maletić naglasila je važnost mađarske donacije u prevenciji od budućih poplava i izrazila zahvalnost mađarskoj Vladi i narodu na nesebičnoj pomoći. Maletić je istakla da u ovom trenutku širom Srbije Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima realizuje projekte prevencije u ukupnoj vrednosti od 70 miliona evra u oblasti vodoprivrede i unapređenja objekata za zaštitu od poplava.

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša rekao je da je zahvaljujući mađarskoj donaciji, ali i sredstvima Vlade Republike Srbije uloženim u prevenciju od poplava opština Surčin danas bezbednija nego što je bila pre.

Iz donacije Mađarske Vlade u vrednosti od blizu 247.000 evra kupljeno je osam pumpi koje su raspoređene na sledećim lokacijma: VD „Zapadna Morava“ – Kraljevo, VD „Sava“ – Šabac, AD „Vodoprivreda“ Požarevac, „Jugokop Podrinje“ – Šabac i AD „Vodoprivreda“ Smederevska Palanka, kao i crpne stanice „Galovica“ na Novom Beogradu i „Stari Fenek“ u Boljevcima gde je pumpa iz 1911. mađarske proizvodnje zamenjena novom. 


?>