Vesti

17 Jul 2015, 12:17

Kreće drugi krug pomoći poljoprivrednim gazdinstvima pogođenim poplavama u Srbiji


FAO i Evropska unija počinju ovog meseca sa drugim krugom pomoći malim poljoprivrednim gazdinstvima pogođenim poplavama. Za pomoć se prijavilo više od sedam hiljada porodičnih gazdinstava koja se bave poljoprivredom i koja nisu prethodno dobila pomoć od EU. Drugi krug pomoći će obuhvatiti 23 opštine koje su učestvovale u prvom krugu ali i novih šest opština.

Pored dodatne pomoći poljoprivrednicima kroz donaciju Evropske Unije, Vlada Srbije usvojila je državni program za otklanjanje posledica poplava na poljoprivrednom zemljištu vrednosti oko 60 miliona dinara kojim će biti obuhvaćena sva registrovana poljoprivredna gazdinstva i porodična poljoprivredna gazdinstva čije je zemljište ugroženo prošlogodišnjim poplavama.

Kada su u maju 2014.godine pale rekordne količine kiša, najveće u proteklih 120 godina koliko se beleže meteorološki podaci, šteta u poljoprivredi – u stoci, na usevima, mašinama i u infrastrukturi – bila je velika: procenjena na čak 228 mil EUR.

Evropska unija je u Srbiji, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), pokrenula program direktne pomoći malim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima vredan osam miliona evra, a u okviru fonda od trideset miliona koliko je EU ukupno izdvojila za obnovu od poplava u Srbiji. Prvim krugom pomoći obuhvaćene su 24 opštine u zapadnoj i centralnoj Srbiji koje su imale najveće štete od poplava.

Obaveštavanje korisnika, popunjavanje, prikupljanje i razmatranje prijava sprovedeni su u saradnji sa lokalnim samoupravama i tokom sledećih nedelja i meseci, u 18,907 domaćinstava počela je da pristiže pomoć za poljoprivredu: stočna hrana, seme za setvu i đubrivo, sadnice voća, životinje i oprema poput mašina za mužu, traktorskih priključaka, pumpi, plastenika i košnica. Kupljena roba je nabavljana uglavnom u Srbiji, od lokalnih dobavljača nakon sprovedenog javnog tendera.

Sa obzirom na to da je prvi krug pomoći poljoprivrednim proizvođačima skoro završen, sa preostalim sredstvima Evropske unije FAO nastavlja da pomaže domaćinstvima koja nisu bila prijavljena u prvom krugu kao i poljoprivrednicima u novih šest opština i gradova u centralnoj Srbiji: Ćupriji, Gornjem Milanovcu, LJigu, Lučanima, Petrovcu na Mlavi i u Smederevu.

U drugom krugu pomoći će se takođe angažovati i fondovi Ujedinjenih nacija i FAO - ovog leta će pomoć u stočnoj hrani biti dopremljena u 13 novih opština i gradova: Boljevcu, Ćupriji, Gornjem Milanovcu, Kladovu, Knjaževcu, LJigu, Lučanima, Majdanpeku, Negotinu, Petrovcu na Mlavi, Smederevu, Svrljigu, i u Zaječaru.

- Dobro je videti male poljoprivrednike kako obnavljaju svoju proizvodnju, zahvaljujući pomoći EU i FAO - rekao je Aleksandar Mentov, nacionalni menadžer projekta FAO u Srbiji.

- Međutim, podjednako je važno pripremiti sektor poljoprivrede da se izbori i sa budućim prirodnim katastrofama. Jačanje kapaciteta na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou uključuje podizanje svesti o mogućim rizicima, planiranje, i posebne obuke – za vladine institucije, opštine i poljoprivredna gazdinstva, dodao je Mentov.